Hajnalka
-1 °C
15 °C

Zivkovic lehet Djindjic utódja

2003.03.16. 15:57
Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminisztert javasolta vasárnap Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt.
A várakozásoknak megfelelően Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminisztert javasolta vasárnap Szerbia kormányfőjévé a meggyilkolt szerb miniszterelnök pártja, a Demokrata Párt (DS).

A DS főbizottsága vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy Zivkovicot, a párt alelnökét javasolja a megüresedett miniszterelnöki székbe, s a DS másik alelnökét, Cedomir Jovanovicot szerbiai miniszterelnök-helyettesnek.

A DS vezető testülete úgy döntött, hogy Djindjic helyébe nem választ pártelnököt, s a jövő évig nem is tart tisztújító kongresszust. Zivkovic ezt azzal magyarázta, hogy a DS-nek "még van elnöke" a meggyilkolt pártelnök személyében, illetve elegendő tér és tisztség van ahhoz, hogy a DS folytathassa az elkezdett munkát, és megvalósítsa Zoran Djindjic célkitűzéseit, megteremtse az "egészséges, és demokrácia tekintetében erős Szerbiát".

A jövőre tartandó kongresszusig Zivkovic fogja képviselni a pártot elnökhelyettesi minőségben.

Cedomir Jovanovic bejelentette, hogy a Djindjic merénylői ellen folytatott hajtóvadászatban eddig több mint kétszáz "bejegyzett bűnözőt fogtak el, akik az állam megsemmisítésére törekedtek". A sikeres rendőrségi fellépésre a rendkívüli állapot bevezetése nyújtott lehetőséget, s a rendkívüli intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Szerbiát "nem tisztítják meg vasseprűvel, amelyet eddig Zoran Djindjic tartott a kezében".

"Akik ezzel szembeszállnak, politikai ellenségeinkké válnak. Hiszünk a tisztességes rendőrségben és bíróságban, de távozniuk kell azoknak, akikről megtudjuk, hogy nem becsületesek" - szögezte le Jovanovic, aki szerint a párt azért vetette el az egységkormány megteremtését, mert ez visszatérést jelentett volna 2000. október 5-6-ig (amikor megdőlt a milosevici uralom).

Jovanovic szerint a szerb parlament kedden ül össze, s választja meg az új kormányt. Hétfőn tartja meg ülését a szerbia-montenegrói parlament, amelyen megválasztják az államközösség kormányát.

A DS harmadik alelnökét, Boris Tadicot jelöli a védelmi tárca élére. A párt korábban Zivkovicot javasolta védelmi miniszternek, de Zoran Djindjic szerdán történt meggyilkolása miatt változtatnia kellett az eredeti elképzeléseken.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.