Miklós
-7 °C
2 °C

Kivégzés vagy életfogytiglan vár az al-Kaida terroristájára

2006.03.06. 13:39
A bíróság hétfőn kezdett tárgyalni Zacarias Moussaoui további sorsáról, aki a vád szerint részt vett a szeptember 11-i merényletek előkészítésében. A férfi halálbüntetést kaphat, de a számára legjobb esetben is egész életét börtönben töltheti.

Hétfőn megkezdődött a 37 éves Zacarias Moussaoui perének utolsó tárgyalása, akit az ügyészség azzal vádol, hogy szerepe volt a szeptember 11-i merényletek előkészítésében, jelentette az AP. A marokkói származású, francia állampolgárságú férfi már beismerte, hogy részt vett az al-Kaida összeesküvésében, amire a kiszabható büntetési tétel jó eséllyel halálbüntetés. Ha szerencséje van, megúszhatja egy életfogytiglani börtönbüntetéssel.

Moussaoui az egyetlen, akit valaha bíróság elé állítottak a szeptember 11-i merényletekben vállalt szerepe miatt. Az ügy tárgyalása már több mint négy éve megkezdődött. A bíróság ezalatt megállapította Moussaoui bűnösségét az al-Kaidával való együttműködésben és repülőgépek eltérítésében. A mostani tárgyalás így csak a férfi büntetési tételét határozza meg, ami halál vagy életfogytiglani börtön.

A tárgyalás előkészítése a titkosított bizonyítékok miatt zajlott csigalassúsággal, továbbá a vádlott viselkedése is lassította az ítélethozatalt. Moussaoui több mint egy évig leveleket írt, melyekben a bíróságot és saját ügyvédeit szidalmazta, valamint Oszama bin-Ladent dicsőítette. A bizonyítékok egy része még mindig titkosítva van, ezekbe csak az esküdtszék tagjai és az ügyvédek tekinthetnek be, nyilvánosságra azonban nem kerülnek.

Moussaoui esélyei

#alt#
Zacarias Moussaoui

A halálbüntetés kiszabásához az ügyészeknek be kell bizonyítaniuk, hogy közvetlen kapcsolat állt fenn Moussaoui és a szeptember 11-i terrorcselekmények között. A férfi egyelőre tagadja, hogy köze lett volna aznapi eseményekhez, állítása szerint őt egy későbbi lehetséges támadásra készítették fel.

Az amerikai kormány szeptember 11-e után úgy vélte, megtalálták a huszadik gépeltérítőt, aki akadályoztatása miatt végül nem szállt fel a repülőgépre. A merényletek kivitelezésére kiszemelt járatokra ugyanis egyenként öt-öt merénylő jutott, kivéve egyet, ahol csak négy terrorista tartózkodott a fedélzeten. Mára a hatóságok megváltoztatták álláspontjukat, Moussaouinak csak kevésbé fontos szerepet tulajdonítanak.

A terrortámadás túlélői és családtagjaik a per zártláncú közvetítését számos szövetségi bírósági épületben figyelhetik. A Szenátus csak kiemelten fontos ügyeknél engedélyezi a közvetítést, korábban például az oklahomai robbantásos merénylet tárgyalására bólintottak rá. Több érintett azonban nem él a lehetőséggel, érzelmileg nem mindenki érzi magát felkészültnek arra, hogy élőben szembesüljön a terrortámadás egyik előkészítőjével, írja a USA Today.

Az FBI szerepe

A bíróság adatai szerint a védelem tanúi közt az FBI hat ügynöke szólal fel. Vallomásuk perdöntő lehet, a védelem ugyanis teljes mértékben az FBI szerepére épül. Az ügyészség azt próbálja majd bizonyítani, hogy az öngyilkos merényleteket meg lehetett volna akadályozni, ha Moussaoui elmondta volna a birtokában lévő információt az FBI-nak, mikor 2001 augusztusában szövetségi őrizetbe került illegális bevándorlóként.

Moussaoui ügyvédei ezzel szemben azt állítják, hogy az FBI már akkor több információval rendelkezett, mint amennyit védencük tudott, a támadásokat mégsem sikerült megakadályozniuk.

A szövetségi ügynökök szerepe így újra reflektorfénybe kerül. A szeptember 11-ről összegyűjtött bizonyítékokról szóló jelentések számos kiskaput hagytak nyitva, amelyek a szövetségi kormány felületességére utalnak. Feltehetően elszalasztottak olyan lehetőségeket, amelyek segíthettek volna az al-Kaida tervének meghiúsításában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!