Vilma
-8 °C
3 °C

Szombaton eltemették Zoran Djindjicet

2003.03.15. 09:56
Belgrádban szombat délután helyeztékk végső nyugalomra Zoran Djindjic meggyilkolt szerb kormányfőt. Szerbia, Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság területén országos gyászt tartanak. Medgyessyt Lamperth Mónika képviselte, Orbán személyesen ment el Belgrádba.
Több tízezres gyászoló tömeg kísérte végig a koporsót Zoran Djindjic holttestével a belgrádi Szent Száva székesegyházból a fővárosi Újtemetőhöz, ahol szombaton délután nyugalomra helyezték a szerdán meggyilkolt volt miniszterelnököt. Zoran Djindjic holttestét a belgrádi Szent Száva székesegyházban ravatalozták fel, a főtemplomban a halott családtagjai, külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét a meggyilkolt szerb miniszterelnök előtt. A ravatal idején a szerb kormány tagjai váltottak őrséget a koporsónál.

A hatalmas méretű főtemplom lassan hat évtizede épül, a viharos történelmi események sodrában gyakorta nem akadt pénz és idő a munkálatok befejezésére. A sors kegyetlen fintora, hogy éppen Zoran Djindjic volt a munkálatok legfőbb mecénása, nemrégiben megajánlási értekezletet szervezett, azt ígérvén, hogy az idei év végéig elkészül a székesegyház és a köréje tervezett park.

A főtemplomban a meggyilkolt miniszterelnök feleségén, 13 éves lányán és kilenc éves kisfián, illetve édesanyján és lánytestvérén kívül, külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét Zoran Djindjic előtt.

A ravatal után Pavle szerb pátriárka halottbeszentelést tartott. Amfilohije montenegrói-tengermelléki püspök halotti beszédében kiemelte: Zoran Djindjicre arról fognak emlékezni, hogy "abban a pillanatban, amikor legmélyebben megalázták népét, baráti békejobbot nyújtott Európának". A miniszterelnököt "a vak és rövidlátó gyűlölet gyilkolta meg", amivel nemcsak a kormányfő családtagjait, hanem az egész népet szívén sebezték - mondta a püspök.

A ravatal idején a székesegyház zsúfolásig tele volt a gyászoló vendégekkel, a templom előtti téren és a környékbeli utcákon végeláthatatlan tömeg állt, rengeteg felfegyverzett rendőr vigyázott a biztonságra. A halottbeszentelés után a gyászmenet elindult a belgrádi Újtemetőbe, elején katonai zenekar haladt. A 1-1,5 kilométeres út mentén végig élő sort alkotott a gyászoló tömeg, ki gyertyát, ki virágot, ki a meggyilkolt miniszterelnök portréját tartotta a kezében.

A gyászmenet 13 órától indult a székesegyháztól végig a Bulevar Kralja sugárúton a fővárosi Újtemetőhöz, ahol végső nyugalomra helyezték a meggyilkolt politikust. A hatóságok már pénteken 21 órától lezárták azokat a városrészeket, amerre szombaton elhalad a gyászmenet. Felszólították a polgárokat és a vállalatokat, hogy a helyszínről távolítsák el a gépkocsikat.

Az Újtemetőben az Európai Unió nevében Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter, az EU soros elnöke a meggyilkolt miniszterelnökhöz intézett utolsó szavaiban azt ígérte, hogy víziója valóra válik, s Brüsszel segíteni fog mindazoknak, akik a közös Európa felé haladva a békéért, a demokráciáért és a fejlődésért küzdenek.

Harmincöt ország képviselteti magát

Mádl is fejet hajtott
Mádl Ferenc köztársasági elnök Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában szombaton kora délután látogatást tett Szerbia-Montenegró budapesti nagykövetségén, hogy fejet hajtson a meggyilkolt szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic emléke előtt. Az államfő Szili Katalin nevében is részvétét nyilvánította a nagykövetség emlékkönyvében

Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminiszter, a meggyilkolt miniszterelnök várható utódja hasonlóképpen azt ígérte politikus és párttársához intézett utolsó szavában, hogy álma megvalósul: Szerbia európai, demokratikus, hatékony és gazdag ország lesz. Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter szerint a kormányfő egy lépéssel előbbre járt koránál, merénylői pedig a szerb nép hitét és reményét akarták elvenni. Bozidar Djelic pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy a kormányfő halálával további feladat hárul mindazokra, akik együttműködtek vele.

A miniszterelnököt katonai tiszteletadással, díszsortűz után helyezték végső nyugalomra a szerbség legnevesebb képviselőinek, íróknak, akadémikusoknak és politikusoknak fenntartott parcellában, a Hatalmasságok Fasora nevű temetőutcánál.

Pénteken és szombaton a világ minden tájáról, 35 országból érkeztek magas rangú politikusok Belgrádba, hogy végső búcsút vegyenek a merénylet áldozatává vált miniszterelnöktől. A magyar kormányt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bársony András külügyi politikai államtitkár képviselte a temetésen. Magyarország belgrádi nagykövetségén rögtönzött sajtótájékoztatójukon egybehangzóan reményüket fejezték ki, hogy a tragikus eset ellenére Szerbia tovább halad a demokratikus úton, s nem megváltoznak a két ország kapcsolatai. A temetésen részt vett Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.