Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Jeruzsálem annektálásán dolgozik Izrael

2005.11.25. 12:05
Megváltoztathatatlan helyzetet akar teremteni Jeruzsálemben Ariel Saron kormánya, vélik brit diplomaták. Izrael zsidó telepekből álló gyűrűt vont a város köré, elszakítva azt a palesztin hátországtól. A várost az izraeliek és a palesztinok is fővárosuknak tekintik.

Jeruzsálem arab többségű keleti részének annektálására készül Izrael a brit külügyminisztérium titkos elemzése szerint, írja a Guardian. A lap birtokába került titkos dokumentumot a jeruzsálemi brit konzuátus munkatársai készítették az EU soros elnökségét is betöltő brit kormány számára.

Körbezárták

A jelentésben foglaltak szerint Ariel Saron és kormánya telepítési politikájával és a biztonsági kerítés építésével is meg akarja szüntetni Kelet-Jeruzsálem és a környező arab települések, mint Ramallah és Betlehem kapcsolatát. A telepítési program most zajló szakaszában több ezer otthont hoznának létre Jeruzsálem és a legnagyobb ciszjordániai zsidó telep, Maéle Adumin között, ezzel teljesen elzárnák a palesztin többségű városrészeket Ciszjordánia többi részétől - ellehetetlenítve ezzel a város Izrael és a majdani palesztin állam közötti megosztására vonatkozó terveket.

A brit diplomaták szerint a kelet-jeruzsálemi palesztinokat sújtó utazási korlátozások pedig azt a célt szolgálják, hogy a palesztin lakosság aránya ne haladhassa meg a harminc százalékot a városban - ami újabb érv lehet Jeruzsálem megosztása ellen.

Kész helyzetet teremtettek

A brit vélemények szerint a Ciszjordánia határai mentén épülő biztonsági kerítés is Jeruzsálem megtartását célozza. Ha a kerítés a jelenlegi nyomvonalon, palesztin földek kisajátításával épül tovább, a jövőben legfeljebb erőszakos kiteleítésekkel lehet majd újrarajzolni, azaz gyakorlatilag kész helyzet elé állítaná a béketárgyalásokon egyeztető nagyhatalmakat.

A brit diplomaták szerint az izraeli politika nem csak a békefolyamatot veszélyezteti, de radikalizálhatja Jeruzsálem amúgy mérsékelt palesztin lakóit is.

Izrael nem is cáfolja Jeruzsálemre vonatkozó terveit. "Jeruzsálem az ország oszthatatlan fővárosa" - jelentette ki Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Ugyanakkor elismerte, hogy a város státusa a béketárgyalások fontos kérdése. Tény az is, hogy Ehud Barak 1999-ben tett békeajánlatában eddig példátlan módon felajánlotta a város megosztását, Jasszer Arafat azonban lesöpörte az asztalról a javaslatot, majd hamarosan a második intifáda kirobbantása mellett döntött.

Olaszország elhallgattatta a briteket

A brit diplomaták meglepően éles kritikáját az EU külügyminisztereinek tanácskozására készítették, a jelentés elfogadását Olaszország - Izrael legközelibb európai szövetségese - akadályozta meg, írja a Guardian. A kérdést a lap értesülései szerint legalább egy hónappal elnapolták.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!