Piroska
-12 °C
-2 °C

Tovább gyűrűzik a Hohmann-botrány Németországban

2003.11.04. 16:31
Kedden elmozdítottak pozíciójából egy magas rangú német katonát, mert egyetértett a múlt héten antiszemita kijelentéseket tett kereszténydemokrata politikussal. A dandártábornokot menesztő védelmi miniszter szerint a német katonák nem antiszemiták.
Peter Struck, német védelmi miniszter kedden felmentette A német különleges alakulatok vezetőjét, Reinhard Guenzelt, miután kiderült, hogy a dandártábornok elismerő szavakkal nyilatkozott Martin Hohmann kereszténydemokrata képviselő vihart kavaró kijelentéseiről.

Guenzel állítólag levélben dícsérte a képviselő bátorságát, írja a BBC. A levélből maga Hohmann olvasott fel részleteket a ZDF Frontal 21 című műsorában: "Kitűnő beszéd volt, ilyen bátrat és igazat ritkán hallani országunkban. [...] Még ha szélsőjobboldalinak is bélyegzik az ezekkel a nézetekkel egyetértőket, biztos lehet benne, hogy Ön a többség nevében szólt."

A múlt héten kirobbant botrány főszereplője egy korábbi, csak most nyilvánosságra került beszédében a zsidóságot tette felelőssé az 1917-es orosz forradalmat követő gyilkosságokért. Hohmann párttársait felháborította az antiszemita hangvételű nyilatkozat, és elhatárolódtak az álláspontja mellett kitartó képviselőtől.

A védelmi miniszter kijelentette, a német hadseregben nem terjedtek el széles körben az eltávolított tábornok nézetei, ez csupán "egy megzavarodott katona és egy még zavarodottabb konzervatív képviselő egyedi esete".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.