Emberkísérlet a Szigeten: fekete fika, magas vérnyomás

2007.08.09. 15:24
Anilla, a metszően okos csaj, Aberrált, a punk és Kutya, az absztinens. Egy hétig szorosan követjük őket a Szigeten, a fesztivál egészségügyi részlegében minden nap orvosi vizsgálatnak vetjük őket alá. Lépésszámláló méri a megtett távolságukat, kalóriaszámláló az elégetett energiát. Jegyezzük, mit isznak, mit esznek, milyen koncerten vesznek részt, árgus szemmel figyeljük, ahogy kitörik a lábukat, feketedik az orruk belseje, elájulnak a portól, tüsszentenek az alkoholtól, kinő a mandulájuk, vagy korpásodik a hajuk. Minden nap papírra vetjük egészségügyi eredményeiket és megosztjuk a kedves olvasóval. Sziget-reality a vércukormérő árnyékából. Első nap.
Kutya, Anilla, Aberrált

A Nagyszínpad melletti egészségügyi részlegnél gyülekezünk. Aberrált lehúzza aznapi negyedik sörét, Anilla egyelőre csak vizet, mert úgy tudja, orvosi vizsgálat előtt alkoholt nem szokás. Borbély Katalin, a Sziget orvosa köszönt minket és sorban, egymás után megvizsgálja mindhárom kísérleti alanyt, majd alapos tanulmányozás után megállapítja, Aberrált tetoválásai orvosi szempontból „esztétikailag szépek”.

Aberrált (28)

Aberrált

Aberrált két együttes énekese. A Yellow Spots zenekar, ami a frontember meghatározása szerint szvinges, nagybőgős zene, fúvósokkal, punkos tálalásban, hétfőn 8-kor a Pesti Est színpadon lép fel. A Csók és könny punkzenekar pedig kedden délután hétkor, a Guinness Pódiumon.

Aberrált pollenallergiás, amire gyógyszert is szed, de úgy érzi, ha alkoholt fogyaszt, tünetei tompulnak. Minden allergiásnak ezt a kezelést ajánlja. Bár egész testes tetoválások díszítik, fél a tűtől. „Tök más, ha pont az ujjam végén, a legérzékenyebb résznél szúrnak” – mondja, majd azt is megsúgja, édesanyja festi fekete-fehérre a haját. „Bőre anyajegyekkel tarkított, verítékes, míg Anilla egyáltalán nem az. Alsó ajkán herpesz látható, figyelnünk kell, hogy a portól, kimerültségtől elfertőződik-e. Légzése tiszta, de jobboldali mandulája duzzadt, heges, torka erősen piros” – sorolja Borbély doktornő. Aberrált elbizonytalanodik, mert úgy tudta, nincsen mandulája. Abban maradunk, holnapra édesanyjától megkérdezi, mi az igazság. Vérnyomása magasabb a szokásosnál, egyik karján 140/80, másikon 130/80, a doktornő szerint ez normális eltérés.

Anilla (25)

Anilla

Anilla újságíró, vegetáriánus, macska- és porallergiás. Minden évben részt vesz a Szigeten, ahogy most is, naponta, kora délutántól kora reggelig. Két kávéval a gyomrában érkezik a vizsgálatra, vérnyomása így is csak 110/45, ami igen kevés. Ő az egyetlen, aki vállalja, hogy megszúrják az ujját és vércukorvizsgálatot végezzenek rajta. A másik két alanyunk kemény külseje mögött rejtező tűfóbia az egy vércseppes teszttől való félelemig terjed. Anilla vércukra megfelelő, 4.6-os. „Jobb szemnyálkahártyája belövellt. Kíváncsi vagyok, ez a napok elteltével hogy változik. Bőrén nincs szemölcs, sem gomba. Békés garat, tiszta nyelv. Bár néha dohányzik, ez tüdején nem hallatszik. Korának megfelelő tápláltságú és állapotú hölgy” – mondja a doktornő, „aki az utóbbi időben akaratereje csillogtatásával jelentős súlytöbblettől szabadult meg”, teszi hozzá Anilla.

Kutya (25)

Kutya

Kutya is zenész, a Last Minute ska zenekar gitárosa. Ma, vagyis csütörtökön 16 órától a Talentum Színpadon lép fel. Évek óta teljesen absztinens, egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, kávét, drogokat, még csak nem is dohányzik. A straight edge életmódirányzat követője. A szubkultúra tagjainak egy része szexuális absztinenciát is fogad, és/vagy vegetáriánus is. Kutyára ez utóbbi két jellemző nem igaz, viszont ő is fél a tűtől, és utálja, ha a vérnyomását mérik.

„140/90 a vérnyomása, ami magas. De mivel tudjuk, hogy nem szereti a mérést, normálisnak tekinthető. Ezt fehérköpenyes vérnyomásnak nevezzük” – mondja a doktornő. Kutya teljesen egészséges: tüdeje tiszta, bőre és körmei épek, békés a garata. Foltos térképnyelve van, mondja a doktornő, "persze, mert most szopogattam el egy negrót", mondja Kutya, de aztán rádöbben, valójában mindig is foltos volt.

Összegzés: 1 nap

„Kísérleti alanyaink koruknak megfelelő tápláltságúak, jó egészségi állapottal. Jó mulatást, holnap 5 órakor újra találkozunk” - mondja a doktornő. Elhelyezzük az öveken a lépésszámlálókat, mindenki útnak indul. Reggel kapjuk a hírt, hogy Aberrált és Kutya a Manu Chaón el is vesztette az eszközt, most lelkibetegek, de nem baj, szerzünk nekik másikat. Nincs valakinek két felesleges?

Orvosi ellátás a Szigeten

„Két sürgősségi ambulanciával, hat mentőautóval és négyszáz emberrel veszünk részt a 2007-es Sziget fesztiválon. A vizitdíjat a Sziget Kft. állja, így az ellátásért csak akkor kell fizetni, ha a beteget ki kell szállítanunk a Szigetről, kórházba” - Dr. Szeles Géza, a Sziget egészségügyi csoportjának vezetője. „Itt azzal is elmennek az orvoshoz, amivel otthon nem tennék. Itt élnek egy hétig, ahol megszűnik a családi háttér, nincs például náluk kötszer sem és otthon természetesen a higiéniai körülmények is jobbak” – mondja. Egy hét alatt körülbelül négyezer esetet látnak el, ennek tíz százaléka súlyos, sürgősségi eset, amit a Szigeten kívül, kórházban látnak el. „Detoxikáló sátor is működik, ahol 50-60 embert gyógyítunk meg. De az igazság az, hogy egy átlagos hétvégén, Budapesten sokkal több probléma van, mint egy hét alatt a Szigeten”.

Szeles doktor azt kéri a fesztiválozóktól, krónikus betegségeikre szedett gyógyszereiket mindenképpen hozzák magukkal, a szigetes egészségügyi részleg ugyanis nem írhatja fel. Viszont szívesen tárolják az allergiagyógyszereket, inzulint, be is adhatja magának a beteg az ambulancián.