Kopasz kutyus és bolondos barátai

2007.08.10. 12:19
A hétvége első buliján a Madness a tuti befutó. Közben, előtte és utána amerikaiak játszanak ukrán cigánypunkot, franciák és olaszok világzenét és elektropopot. Pándi Balázs Otto von Schirach-nak dobol, Sebeők régi dalokat énekel. Skinny Puppy és dnb-öregfiúk lesznek, Killing Joke nem lesz.

Aki csak ma látogat ki a Szigetre, esetleg újdonsült párjának szeretne pár szép pillanatot péntek estére, az tekintse meg a Radikális Amputációt a Zúzda színpadon este 10-kor. De ne szaladjunk ennyire előre.

Bordello

Délután fél 5-től nyitja a Nagyszínpadot az ukrán-amerikai Gogol Bordello. Eugene Hütz lakodalmas punkjai sokak szerint a tavalyi Sziget legjobb buliját hozták össze a Wan2-n, koncertjükön a végén már a közönség is a színpadon táncolt. Azóta világhírűek lettek, Madonnával közösen mentik meg a világot, büntetésbő játszhatnak fényes nappal a Nagyszínpadon. Fél 10-kor folytatódik az ugrálós zene a Madness-szel, de lesz még előtte Pink is, vagyis általános iskolások sosem látott tömege lepi majd el a fesztivált. A Madness a világ legjobbnak mondott bulizenekara, örömorgiára, nosztalgiától párás tekintetekre és tökéletes popzenére számítsunk. Ha minderre következetesen szeretnénk ráhangolódni, akkor Pink helyett menjünk el inkább a Világzenei Nagyszínpadhoz, ahol háromnegyed 8-kor kezd a jamaikai Skatalites. Ők pedig Bob Marley-val voltak jóban. Vagy fordítva, Bob Marley velük, mindenesetre nagy öregek, de szemtanúk szerint jól nyomják.

Franciák, olaszok

Idén mintha még a tavalyinál is több francia látogatója lenne a Szigetnek. Többen vannak, mint az olaszok. Ami a fellépőket illeti, két olasz és három francia csapatot nézhetünk ma meg. Délután hatkor a techno nagy öregje, Laurent Garnier játszik a Nagyszínpadon. Okosabban is választhattak volna neki időpontot, az biztos. Hogy mennyire működik majd Garnier zenéje a napsütötte por- és/vagy sárfelhőben, azt nem tudom. A cinek mindenesetre nagyon szépen fognak szólni.

További francia állampolgárok: az algériai születésű Rachid Taha a Világzenei színpadon este fél 10-kor, valamint a Cassius a Wan2-n, 11-től. Utóbbi a kilencvenes évek végén alakult, zenéjében a klasszikus diszkó épp úgy megtalálható, mint a triphop vagy a house, azaz nagyon jó kis fúziós táncpopzene.

A két olasz zenekar: a mediterrán-reggae-hiphop veteránja, a Mau Mau a Világzenein negyed hétkor, a nagyon erős, helyi ízekkel feldobott dancehall Sud Sound System a Wan2-n a Cassius előtt.

Elszabadul a pokol

Hét órakor a L'art pour l'art ad elő vicces dolgokat a Hócipőben. Ugyanekkor a spanyol Antolio komédiázik majd zsonglőrködve a Vándor Vurstli színpadán, ahol később egy argentín cirkuszi-színházi társulat adja elő Aqui y Alla Tan Bien című vicces darabját.

Eközben magyar indie-est lesz a Pesti Est színpadán. Zsinórban lép fel az EZ Basic, a Moog és az Amber Smith.

Sebeők János

De akár a pokol kapui is kitárulhatnak este a Hír TV szigetes helyszínén: Sebeők János és odaadó Barikái régi nótákat énekelnek este kilenctől.

A kiskutya és beteg kispajtása

Meglepődve vettem észre az utóbbi napokban, hogy sokakhoz még nem jutott el a hír, miszerint elmarad a Killing Joke a Szigeten. Úgyhogy most már az is tudja, aki eddig nem. Én személy ezt a koncertet vártam idén a legjobban.

Két év után viszont újra fellép nálunk a Skinny Puppy. Idén valami miatt a HammerWorldre tették őket, bár különosebb közük a metálhoz nincsen. Viszont kifejezetten jó, hogy így esti időpontban láthatjuk végre őket, nem pedig délután a Nagyszínpadon, mint tavalyelőtt. Így azonban sokak fájó szívvel lesznek kénytelenek lemondani a Madnessről, akármennyire is furán hangzik ez elsőre. Ugyanis nem éppen vidám zenéről van szó, a kanadai Skinny Puppy több mint két évtizede önti audiovizuális formába beteges indusztriális rémálmait, és bár utóbbi két lemeze kifejezetten rossz, sárban és vérben tocsogó fellépéseivel ezt képes feledtetni, hogy finoman fejezzem ki magam.

Ezt követően, ráadásként, éjfél után mindenképpen ajánlatos ellátogatni a Mokka Cukkába, ahol az egyébként épp a Skinny Puppyval együtt turnézó idegbeteg elektronikus pokolzenét játszó Otto von Schirach lesz látható, ráadásul Pándi Balázs dobol majd mindehhez élőben. Buli, lobotómia.

Skinny Puppy

A Party Arénában a drumandbass egykori első nemzetközi sztárja, Goldie lesz majd jelen valamikor éjfél után kiadója, a Metalheadz estjén.

Háromtól Chrom és Crimson játszanak a Cökxponban, ők jók szoktak lenni. A HÉV éjjel is jár, az ittas vezetés balesetveszélyes.