Manu Chao árnyékában

2007.08.08. 11:07
Szerdán Manu Chao és az UNKLE a leghíresebbek, de lesz amőbatorna, délután háromkor a detoxban ébredő punk, szocialista hírek és Nitzer Ebb. Plusz Litkai Gergely és Kiss Ádám a Hócipő Sátorban.

Az összefoglaló jellegű ajánlókból méltatlanul sorra kihagyott, a több ezer Sziget-plakáton ráadásul következetesen németnek feltüntetett, ám valójában brit lakótelepi izomelektró agresszor, a Nitzer Ebb nyitja az idei fesztivált, legalábbis a Nagyszínpadon, délután fél ötkor. A Nitzer Ebb a nyolcvanas évek elején kibontakozott EBM (electronic body music), a táncolható ipari elektronika talán legismertebb képviselője, persze csak a belga Front 242 után.

Nitzer Ebb

Közel tizenöt éve léptek fel utoljára hazánkban, de tavaly - a globális reunion trendnek megfelelően - újból összeállt Douglas McCarthy és Bon Harris, a két alapító tag, és egy kibermilitarista jócsajjal kiegészülve a ritmus és szinti szekcióban egy fejszaggató turnét hoztak össze. Ezt a műsort hozzák el nekünk is (szokás szerint egy röpke éves késéssel), épp ezért rendkívül sajnálatos, hogy az eredetileg este 9 órára, a Wan2 Színpadra meghirdetett klubkoncertjüket napfényben fürdő és halálra ítélt matinéidőpontra tették át. Talán megijedtek a szervezők, hogy a Sziget egyik legütősebb koncertjére már az első nap sor kerülhet. Bizony, sanyarú a sorsa a hazai ipari punk-, goth-, lakótelepi őselektró- stb. közösségnek. De persze voltak már bitang jó délutáni nagyszínpados bulik is fesztiválunk történetében, elég ha a tavalyi Ministry- vagy Stooges-koncertekre gondolunk.

Zenebolondok az isten háta mögött

A legtöbben minden bizonnyal Manu Chao miatt látogatnak majd ki az első napon, és teljes joggal, garantáltan maximumra felpörgetett, kellemesen punkos-reggae-s, néha komolykodva fílingező multikulturális bombára számíthatunk, minden zenebarátnak otta helye este fél tízkor a Nagyszínpadon.

Vagy esetleg a Zúzda színpadon, ahol viszont a nyolc órás Wackor után az egyik legjobb és legintelligensebb magyar metálzenekar, az Isten Háta Mögött játszik fél tízkor. A szomszédos HammerWorldben épp ekkor kínálja majd meg a legsötétebb holland pátoszért epekedő hazai közönséget a gótikus Within Temptation. Sőt, ők még dedikálnak is, délután fél hatkor, a színpad melletti sátorban.

Az éjfélt közvetlenül megelőző és követő kritikus egy-egy órás idősávban ajánljuk az őskultikus és experimentális etnóérdekességet, az Úzgin Űvert, majd a hasonlóan népzenei gyökerekkel rendelkező bolgár ska-punk zenekart, a Wickedát a Bahián.

Ministère des Affaires Populaires

A Wan2-n 11-kor lép színpadra a szerdai nap másik nagy sztárfellépője, a brit U.N.K.L.E., akinek az első - még DJ Shadow-val készült - lemeze elég jó volt, és a második sem volt rossz. Az új viszont állítólag az (rossz), de ettől még simán kerekedhet belőle egy remek kis koncert. Sőt. Hiszen felvezetésként a francia Ministère des Affaires Populaires játszik hiphopba oltott sanzonokat, egy órától pedig Yonderboi és együttese kápráztatja majd el konceptuális divatzenéjével a közönséget.

Nem csak zene

Hanem például a Logikai Játékok Sátra, ahol délután négytől amőba bajnokságot rendeznek, fél hattól pedig sakkszimultánt játszhatunk Czebe Attila sakkmesterrel, sőt még Pókersátor is van valahol. De ha már az első napon garantáltan nyomasztó programot akarunk magunknak, akkor mindenképpen látogassunk el a Terror Háza sátorba, ahol régi szocialista híreket olvashatunk fel retró stílusban három órától. Ha lányok vagyunk, elmehetünk a Libresse Tiszta Sátorba is. Ha fiúk vagyunk, akkor nem.

Este hétkor az Afrika-faluban a Te Matarae I Orehu Maori Dance Group ad elé harci táncot. Mindenképpen látogassunk el az Octopus Összművészeti helyszínre is, ahol délután öttől Rokko ad elő költészeti performanszot, továbbá főiskolai vizsgafilmeket is nézhetünk.

Este héttől Litkai Gergely és Kiss Ádám komédiázik a Hócipő sátorban.

Tánc

Timo

Akinek pedig éjfél után kezdődik a szerda és egyébként sem érti, hogy lehet 2007-ben gitárokkal majomkodni még mindig, az mindenképpen nézze hogyan kever sokadszorra Timo Maas az Arénában. A fiatalember nem csak ránézésre német, hanem valóban az. Napjaink egyik legdivatosabb dj-je, aki még a Depeche Mode-ot is nagyon szereti, legutóbbi lemezén pedig Brian Molko, a Placebo énekese is vendégszerepelt két szám erejéig.

A sziget legelején található Mokka Cukkában drum and bass buli lesz, a brit Temper D-vel, a Medúzában Palotai/Cadik Rewind , a Magic Mirrorba pedig Diva Tomasz érkezik Berlinből, majd Optik táncoltatja meg azt, aki éppen ott van.

Levezetésképpen irány a Cökxpon Sátor és egy kis kísérleti elektronika, amire nem árt odafigyelni. Highway Ambiance lemezbemutató fél 12-től, majd a Farbton ambient-projekt Németországból és a ZUM Romániából. Ébredés után cipő fel, és indulás haza.