A kaja nem jó, de jobb, mint volt

2007.08.09. 12:16
Életünk első szigetes élményéből nagyjából annyira emlékszünk, hogy volt Jethro Tull a völgyben, sok rossz vörösbor és még ócskább kaják. A zenéhez nem igazán értünk, de az biztos, hogy kaja és pia terén hatalmas előrelépés történt 1994 óta.

Ugyan sokan támadják a Szigetet azzal, hogy elüzletiesedett, szerintünk kifejezetten üdítő jelenség, hogy nem kell már egy hétig beérni olyan csökevényekkel, mint a csalamádés gyros és az egyébként nem csökevény, de hosszútávon meglehetősen unalmas csöves, főtt kukorica, és lehet inni olyan bort, amitől nem borítékolt a másnapi hasogató fejfájás. Mindennek ellenére nem állíthatjuk, hogy a Sziget a meghatározó gasztronómiai élményeink közé tartozna, enni azért külön soha nem mennénk ki. A Szigeten a kaja nem jó, viszont sokkal jobb, mint volt, és hát a Sziget sem a világ legjobb fesztiválja. Ugyan nem tudjuk, hogy mit esznek menőbb helyeken - mondjuk Glastonbury-ben vagy az ATP fesztiválon- de valószínűleg ott sem rangos séfek készítik a két fröccs között elfogyasztott falatokat.

Nem rosszabb, mint bárhol máshol

Lássuk először a kajákat. Az első támadás ugye mindig az, hogy a Szigeten enni lehúzás. Nos, nem az. Illetve pont annyira, mint bárhol máshol ebben az országban, ha leszámítjuk a Balatont, ami tényleg a világ legnagyobb lehúzása. Sima lángost 250 forintért, sajtos tejfölöst 390-ért nagyjából a kispesti piacon lehet már csak kapni. A tepertős pogácsa is ritkán megy 150 forint alá a városban, főleg, ha tényleg akkora, mint egy jól megtermett férfi ökle. A dobozos sör nagyjából annyiba kerül, mit bármelyik romkocsmában (360-460 forint) egyedül a hot dogon (550 forint) és a gyroson (750 forint) éreztünk pár száz forintos különbséget.

Hatalmas előrelépés történt viszont a kínálatban. Még soha nem tűnt fel, pedig állítólag hét éve kint vannak, hogy a Hal Étterem nevű helyen lehet kapni békacombot, (1450 forint 10 dekánként), valamit egy csigakrémesként becézett valamit, ami, ahogy azt a képről meg lehet állapítani, egy házába visszadugott csiga, fokhagymás-petrezselymes-vajas mártásban. El nem tudjuk képzelni, hogy kinek jutna eszébe csigával próbálkozni a Szigeten, de az étterem vezetője szerint veszik az emberek.

Nemzeti sor

A Nagyszínpad mellett felsorakozó, etnikailag elkötelezett standok mentén is simán vállalható a kínálat. A latinos spanyol kajának nevezett dolgok közt ugyan tényleg van mirelit, vegyes zöldséges, trappistával megszórt paella, (900 forint) és felismerhetetlenségig szétfőtt chili con carne (800 forint), de ilyen anomáliákkal bárhol találkozunk Magyarországon. Van viszont korrekt malacsült, (1000 forint), tortilla (690 forint) és churros (290 forint), a Sziget egyik legjobb kajáldájában, - a nemzeti sor végén található indiai kifőzdében- pedig abszolút rendben van a chicken tikka, (1200 forint), akár betekerve kérjük, akár rizzsel.

A már intézményszámba menő Hilltop sátornál 200 forintért kapunk minőségi bort decinként, vagy vihetünk el 1300 forintért egy litert műanyag flakonban. Ha pedig nem sajnáljuk rá a pénzt, a világ legjobb pálinkáit ihatjuk össze a Rézangyalban. Nyilván koktéltéren van még elmaradás, de aki egy Sex ont he Beach koktéllal szeretné élvezni minden idők legnagyobb szigetes porfelhőjét, az tényleg megérdemli.

Árak:

Sima perec: 300 Ft,
Sajtos perec: 400 Ft,
Gyros pitában: 750 Ft,
Gyros tálon: 1250 Ft,
Tejfölös lángos: 300 Ft,
Sajtos lángos: 340 Ft,
Vaníliás fánk: 140 Ft,
Dobozos sör (Ászok): 360Ft,
Dobozos sör (Dreher): 460 Ft,
Ponty szelet: 600 Ft/ 10 dkg,
Hekk: 650 Ft/10 dkg,
Halburger: 750 Ft,
Fish & Chips 500 Ft,
Tintahalkarika 990 Ft,
Kűrtős kalács 550 Ft,
Bécsi hot dog 500 Ft,
Irsai Olivér 200 Ft/ 1 dl,
Olaszrizling 200 Ft/ 1 dl,
Chardonnay 200 Ft/ 1 dl.