371 ezer látogató az idei Szigeten

2007.08.15. 15:49
Nem jött össze a nullszaldó, de a szervezők elégedettek. Még két hétig bontanak és takarítanak az Óbudai-szigeten.

Összesen 371 ezren látogattak ki a kedden véget ért, jubileumi, 15. Szigetre. Az idei fesztivál ugyan nem volt nyereséges, de a szervezők sikeresnek értékelik az egyhetes rendezvényt.

Bontanak

A Szigeten már pakolnak, bontják a színpadokat, a sátrakat, a sátrazó szigetlakók pedig folyamatosan hagyják el az Óbudai-szigetet. A bontás és takarítás körülbelül két hétig tart, utána indulnak meg a helyreállítási munkálatok.

Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője szerdán az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az idén 14 ezerrel kevesebben látogattak ki a Szigetre, mint tavaly. A hétvégi esős napok a vártnál kevesebb látogatót hoztak, így nem érték el azt a látogatószámot, amely után nyereséges lehetne a rendezvény.

A fesztivál 385 ezer látogatónál lett volna nyereséges, Gerendai Károly becslése szerint így nagyjából 80 millió forint mínuszban lesznek. Az egyik főszponzor korábbi visszalépésével, az ÁFA-emeléssel, az inflációval, és azzal, hogy nem kértek idén állami támogatást, több száz milliós mínusszal indultak, aminek nagy részét végül is sikerült letornázni.

Sokba került a homok is

Mint mondta, az elmaradt Chris Cornell-koncert fellépti díját megspórolták ugyan, de nem várt kiadásokkal is számolniuk kellett, például az esőzés miatti takarítás, a szivattyúzás és a saras területek homokkal való feltöltése is sokba került.

Összességében cégük várhatóan nyereséges lesz, hiszen a nulladik napi LGT-koncert, a soproni VOLT és a marosvásárhelyi Félsziget fesztivál nyereségesek voltak. Hátra van még a Parádé Bónusz elnevezésű rendezvényük is, amely általában szintén nyereséges szokott lenni, mondta Gerendai Károly.

Nem lesz nagyobb

A Sziget Szervezőiroda vezetője összességében sikeresnek ítélte a fesztivált, kiemelve, hogy idén több mint 40 ezer látogató érkezett külföldről Budapestre.

Úgy vélte: minden adott ahhoz, hogy jövőre még sikeresebb legyen a rendezvényük, ugyanakkor a befogadóképességet nem fogják növelni, naponta maximálisan 65 ezren bulizhatnak jövőre is a fesztiválon.

Furcsa külsejű fiatalok

Az ügyvezető tájékoztatása szerint naponta 5-10 panasz érkezett a Sziget zöld számára. A lakossági panaszok körülbelül fele a hangos zenei programok miatt érkezett, de volt aki a furcsa külsejű fiatalokra, illetve a parkolási nehézségekre panaszkodott.

Gerendai Károly közölte, ha sikerül találni megfelelő területet, jövőre külön parkolókból buszok szállíthatják majd a látogatókat a fesztiválra. Erről már idén is tárgyaltak a kerület polgármesterével, azonban idén nem találtak erre megfelelő helyszínt.

Találtak egy embert

A Sziget szervezőinek közleménye arról számol be, hogy egyre környezettudatosabbak a szigetlakók. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által támogatott ZöldÖvezet program eredményeként az idén már a Szigeten keletkező hulladék 30 százalékát sikerül újrahasznosítani. Az előzetes becslések szerint az idén több mint 500 köbméter szemetet gyűjtöttek szelektíven a szigetlakók, ami egy 100 ezer fős város napi hulladéktermelésének felel meg.

A Szigeten működő talált tárgyak osztályán idén is főleg telefonokat, fényképezőket, kamerákat és hátizsákokat adtak le a becsületes megtalálók. Két fiatalember egy mélyen alvó harmadikat hozott be, akit a sátrukban találtak, és a talált tárgyak osztályán kötött ki egy francia kutya is, akit a nyakörvében lévő oltási szám alapján a nemzetközi adatbázis segítségével tudtak azonosítani. Az állat gazdáját gyorsan megtalálták.

Három-négy nagyobb fogás

Kókai Nagy Viktor, a Sziget fesztivál biztonsági vezetője, akinek tájékoztatása szerint összesen mintegy ezer biztonsági őr dolgozott a fesztiválon, az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a legkirívóbb eset a Szigeten talált második világháborús akna volt.

Ezen kívül nem voltak nagy problémák, mindössze néhány esetben kellett intézkedniük a biztonsági őröknek, mondta Kókai Nagy Viktor, hozzátéve, hogy drogterjesztőkre is lecsaptak, három-négy nagyobb fogás volt az idei Szigeten.

Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére azt közölte: a Szigettel kapcsolatos bűnügyi adatokat még összesítik, így csak később tudnak azokról tájékoztatást adni.