Elhunyt Az elátkozott királyok szerzője

2009.04.15. 16:24 Módosítva: 2009.04.15. 17:05
Maurice Druon neve hallatán Magyarországon a legtöbbeknek óriási regényfolyama, Az elátkozott királyok ugrik be, de emellett még több tucatnyi könyv került ki a szerző tollából. Legutóbb, 2006-ban az Emlékiratai jelentek meg. Volt miről írnia, szinte az egész 20. századot végigélte.

Druon halálát a francia Akadémia jelentette be, aminek több mint négy évtizeden át volt tagja. A 70-es évek egykori kulturális minisztere kedden hunyt el, 91 éves korában.

druon

Már harmincévesen, 1948-ban neki ítélték a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat Finom famíliák című történelmi regényéért. Élete során még számos egyéb nemzetközi irodalmi elismerésben részesült, és tagja volt többek között a marokkói, a brazil, az athéni és a román Akadémiának is, és számos lovagrendnek, köztük a máltainak is.

Az irodalom mellett a politikában való aktív részvétel határozta meg az életét. A 2. világháború alatt részt vett az ellenállásban, és társszerzője volt a Partizánok dalának, az ellenállás himnuszának. Az európai kultúrpolitikában is fontos szerepet játszott, ő volt például annak az ötletnek az atyja, hogy a közös európai valutanem az euro helyett az as nevet viselje az egykori római pénznem után.