Robert Adams fényképész nyerte a Hasselblad-díjat

2009.04.15. 11:33 Módosítva: 2009.04.15. 11:42
A XIX. század hagyományait ötvözte a modern fotográfiával.

Az amerikai Nyugatot megörökítő fekete-fehér felvételeiről ismert Robert Adams amerikai fotóművész nyerte el idén a svéd Hasselblad-díjat, és a hozzá járó 500 ezer koronát (13,3 millió forintot).

A kitüntetést kedden San Franciscóban nyújtották át a művésznek, akinek egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy Svédországba utazzon - számolt be a Hasselblad Alapítvány.

Robert Adams
Robert Adams

Az öttagú nemzetközi zsűri "az utóbbi 40 év egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású fényképészét" választotta a díj kitüntetettjének, aki az indoklás szerint "a XIX. századi hagyományokat és a modern fényképészetet egyedülálló kifejezésmódban ötvözte, pontosan és drámaiatlanul".

Az 1937-ben New Jerseyben született Adams hosszú ideig az észak-nyugati Oregon államban élt. Jelentős díjak kitüntetettje, és számos könyvet jelentetett meg. A göteborgi Hasselblad Központ tavaly novemberben kiállításon mutatta be Adams munkáit.

24250101 oz

A díjat az 1906 és 1978 között élt Victor Hasselbladról, a nevét viselő kamera feltalálójáról nevezték el. A kamerát a NASA űrprogramjainál, és számos híres felvétel elkészítésekor használták. A díj korábbi kitüntetettjei között Robert Frank, Hamaja Hirosi, Susan Meiselas, Nan Goldin és Graciela Iturbide is szerepelt.