Juan Marsé katalán regényíró nyerte a Cervantes-díjat

2009.04.23. 18:23
A 76 éves írót többször jelölték már a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerésére, most kapta meg. Magyarul három könyve jelent meg eddig..

Az elismerést Miguel de Cervantes szülővárosában, a spanyol fővároshoz közeli Alcalá de Henares egyetemén adták át csütörtökön. I. János Károly spanyol király "a 20. és 21. századi spanyol kultúra egyik fő alakjaként" méltatta a szerzőt, aki "tollával azért küzd, hogy Spanyolország szolidárisabb, igazságosabb és humánusabb nemzet legyen".

A 76 éves Juan Marsé, akit már többször jelöltek a díjra, "irodalmi elhivatottságával" és "a spanyol polgárháború utáni időszak hű megjelenítésével" érdemelte ki a rangos elismerést a zsűri indoklása szerint. A szerző regényeinek visszatérő helyszíne szülővárosa, Barcelona.

Első kiadója, Carlos Barral úgy hitte, az irodalom területére frissen érkezett író - aki akkoriban egy ékszerészműhely alkalmazottjaként dolgozott - majd megírja "a polgárháború utáni Barcelona nagy munkásregényét". - Minden szarkazmus nélkül mondom, lehettem volna munkásíró, ami hiányzott a kiadó tekintélyes katalógusából, de nem így lett - mondta el Marsé, aki nem tartja magát értelmiséginek, csak egy mesélőnek.

Marsé hozzáfűzte: írásaival emlékeztetni akarja a fiatalokat a spanyol közelmúltra, amelyet a Franco-diktatúra (1939-1975) évtizedeken át kisajátított magának.

A spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként emlegetett Cervantes-díj 125 ezer euró (37,2 millió Ft) pénzjutalommal jár, és a díj átadása a spanyolországi Nemzetközi Könyvnap központi eseménye 1976 óta minden év április 23-án, Miguel de Cervantes (1547-1616) halálának évfordulóján.

Juan Marsé regényei közül magyarul a Gyíkfarkak, az Utolsó délutánok Teresával és a Szerelmi dalok a Lolita Klubban jelent meg.