Képző- és iparművészeti kiállítások Pécsett

2010.01.12. 08:44
Nemzetközi képzőművészeti biennále, mozaik- és ikonkiállítás is várja az érdeklődőket Pécsett, Európa egyik kulturális fővárosában 2010-ben.

A pénteken kezdődő "Meeting point 2" nemzetközi képzőművészeti biennále az Aradi Képzőművészeti Biennále, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely, valamint a román partnerszervezetek együttműködésében jött létre. Az utazó kiállítás február 14-ig látható a Pécsi Galériában, majd Eszéken, Pilsenben és Pöchlarnban várja a közönséget.

A szliveni Képzőművészeti Galéria Keresztény művészet című ikongyűjteménye január 22-től február 28-ig látogatható a pécsi Cella Septichorában, a Pécs Mobilart  elnevezésű szabadtéri fotókiállítás pedig több helyszínen látható május 7. és november 30. között.

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, azaz a Golgota, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című képeket a Nagy Lajos Gimnázimban tekinthetik meg az érdeklődők márciustól október végéig. Victor Vasarely munkásságát a Vasarely Múzeum gyűjteményén és egy köztéri plasztikán keresztül ismerheti meg a közönség, a program utcai akciókkal, fényfestéssel igyekszik hozzáférhetőbbé tenni a hagyatékot.

A szíriai-magyar régészeti misszió májusban látogatható kiállítása a margati kutatási program eredményei mellett a magyar királyság 13. században betöltött szerepét, kapcsolatrendszerét mutatja be a látogatóknak.

A PécsMegálló elnevezésű program júniustól zajlik, a nyílt pályázaton részt vevő művészek feladata a várost bemutató műalkotások elkészítése.  A ravennai mozaikkiállítás április 10-től egy hónapon keresztül várja a nézőket a Dóm Múzeumban.

Kortárs horvátországi, boszniai és magyarországi horvát alkotók kiállítása szórakoztatja a nézőket júniusban és augusztusban több helyszínen, a nemzetközi és országos origami találkozót pedig augusztus 13. és 15. között rendezik.

A Színerő - Léptékváltás című programban táblaképnél nagyobb méretű festményeket és színes térbeli műveket hoznak létre a művészek júniusban a Zsolnay Kulturális Negyedben.  A Művészettől az életig - magyarok a Bauhausban című tárlat augusztus 15. és október 15. között várja a közönséget a Papnövelde utcai teremben, a Gugyi-gyűjteményt szeptembertől tekinthetik meg az érdeklődők a Sikorsky-házban.

Országos cigány képzőművészeti kiállításon vehet részt a publikum szeptember 17-től az év végéig a Ráth Aladár Közösségi Házban, míg a fiatal kortárs európai alkotók biennáléját szeptember 8. és október 15. között rendezik. Ioan Nemtoi román üvegművész alkotásait csodálhatja meg a közönség októberben a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, s bemutatkoznak a képzőművészet pécsi mesterei is októbertől 2011 január végéig.

Az érdeklődők Bencsik István szobrászművész, Lantos Ferenc festőművész, Pinczehelyi Sándor és Gellér B. István képzőművész alkotásait tekinthetik meg. A Nyolcak Európája című tárlat november 12-től látogatható a BMMI Papnövelde utcai kiállítóteremben, ahol a közönség a Nyolcak csoport tagjainak 200-250 eredeti művével, egyebek mellett grafikával, festménnyel, plasztikával találkozhat. Az Építészet és kontextus című rendezvénysorozat építészeti alkotókkal, kortárs építészeti műhelyekkel, városfejlesztési pályázatok albumaival ismerteti meg az érdeklődőket egész évben kiállítások, konferenciák segítségével.