Halála után vádolják kollégái a svéd bestsellerírót

2010.01.31. 15:11
Stieg Larsson svéd krimiszerző Millennium-trilógiája az elmúlt években 21 millió példányban kelt el világszerte. A 2004-ben váratlanul elhunyt bestselleríró körül most botrány tört ki: több volt kollégája nyilvánosan megkérdőjelezte tehetségét és annak a feltételezésének adott hangot, hogy könyveit, amelyek a dúsgazdag svéd ipari elit sötét oldalait ábrázolják, részben vagy egészben nem is ő, hanem élettársa írta.

Kurdo Baksi, Larsson egyik volt kollégája, aki a ma már megszűnt Expo című magazinban dolgozott együtt vele, igen kritikus könyvet tett közzé és ebben többek között azt állította volt munkatársáról, hogy saját maga találta ki riportjait. Anders Hellberg, a TT svéd hírügynökség munkatársa azt írta, hogy bár csodálja Larsson kutatói képességeit és univerzális tudását, gyenge írónak tartja és úgy gondolja, hogy valószínűleg élettársa, Eva Gabrielsson írta a három regény javát. Hellberg a TT-nél dolgozott együtt Larssonnal.

A napilap főszerkesztője visszautasította Hellberg állításait, Eva Gabrielsson pedig, aki 32 éven át élt együtt az íróval, karaktergyilkosságnak nevezte a vádakat. A vitát az sem csitította el, hogy megszólalt Eva Gedin, aki a három regény (a Magyarországon is megjelent A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől) szerkesztője volt a Norstedt kiadónál. Ő értelmetlen spekulációnak minősítette a trilógia szerzőségét kétségbe vonó feltevéseket és leszögezte: nyilvánvalóan Larsson írta a könyveket.

Maga Gabrielsson azonban adós maradt az egyértelmű cáfolattal. A volt élettárs hevesen visszautasította a Larsson újságírói módszereire vonatkozó vádakat, de meglehetősen ködösen nyilatkozott arról, hogy neki személyesen milyen szerepe volt a három regény megszületésében. A Politiken című dán lapnak küldött emailjében így fogalmazott: "Nehéz ma áttekintenem, hogy mi az, ami kizárólag az enyém és mi az, ami kizárólag Stiegé a Millennium nyelvezetében és tartalmában ".

A trilógia születésével kapcsolatos vizsgálódás összefügghet azzal, hogy amikor Larsson 2004-ben, 50 éves korában meghalt, nem hagyott maga után végrendeletet. Vagyonán ma testvére és apja osztozik, egykori élettársát viszont semmiféle jogdíj nem illeti meg Larsson művei után. Az asszony senkinek nem adott interjút a polémia kirobbanása óta. Eva Gabrielsson jelenleg maga is könyvet ír Stieg Larssonnal töltött éveiről.