Kovácsfesztivált tartanak Somogyban

2010.07.31. 12:17
Szombaton harmincnál is több kovács mutatja be az érdeklődőknek Somogyban hogyan készülnek műremekeik. A bemutatók és a kísérőprogramok ingyenesek, az este végét pedig tüzijátékkal ünneplik. Debrecenben eközben megtartják a III. Mézeskalács Fesztivált.

Harmincnál is több kovácsot várnak szombaton a Somogy megyei Vésére, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg Országos Kovácstalálkozót. Általában 20-22 mestert szoktak vendégül látni, de idén ennél többen jelentkeztek.

A meghívott kovácsok élőben, a nagyközönség előtt mutatják be mesterségüket. Vannak közöttük mezőgazdasági kovácsok, lópatkoló kovácsok, díszkovácsok és fegyverkovácsok is. Mutatványukat nem csak nézni lehet, a vállalkozó kedvűek maguk is készíthetnek patkót.

Ezen kívül mesejátékok, táncos-zenés programok, sportbemutatók kézműves bemutatók is színesítik a rendezvényt, este pedig tűzijátékkal ér véget a kovácstalálkozó. A programok ingyenesek.

Vésén nagy hagyománya van a kovácsmesterségnek. A Somogy megyei település történetében volt olyan időszak, amikor öt-hat mester is dolgozott egyszerre.

Mézeskalács-találkozó

Mézeskalács házikó építésére és mézvásárra készülhetnek azok, akik a hétvégén megrendezett, III. Mézeskalács Fesztiválra érkeznek Debrencebe.

Mézeskalács fesztivál Debrecenben
Mézeskalács fesztivál Debrecenben

A látogatók a mézeskalács történetével, elkészítési módjával és még számos érdekességgel is megismerkedhetnek. Előadásokkal, kóstolgatásokkal, táncos-zenés programokkal készülnek a szervezők.