2010 legnépszerűbb Index-videói

2010.12.31. 11:57
A saját készítésű videókból több is túllépte ebben az évben a kétszázezres nézettségi határt. Dobogós a Szalacsi Sándor-Fogarasi Árpád-párossal készített riport, a patridrog tesztelése és a BKV-s kenőpénz átadásáról készített oktatófilm. Megmutatjuk a havi lebontást kulisszatitkokkal.

Január

BKV-sztrájk idején kipróbáltuk, mennyire segítőkészek az autósok: sísapkával, gitárral ellátott riporterünk át tud-e stoppolni Káposztásmegyerről Pesthidegkútra. A szolidaritás a tetőfokára hágott: két és fél óra alatt megérkezett. Itt szeretnénk tisztázni, hogy a kommentezők hiedelmével ellentétben a videó stábja kétszemélyes volt, vagyis Tbg nem egyenlő Botos Tamással. Előbbi Tamás Bence Gáspár, aki öt éves politikai újságírás után lett két és fél éve videós, utóbbi kevesebbet van szem előtt: korábban metálkoncerteket fotózott, és tavaly csatlakozott a rovathoz operatőrként, idén már a legnépszerűbb videók 80 százalékát jegyzi. Másik BKV-s projektünkben a Megtörtük a BKV-sztrájkot címűben Index-busszal vittük a reggeli fagyos buszmegállóban rekedt utasokat. Mivel a menetrendszerinti buszozáshoz engedélyünk nem volt, másnap már nem ismételtük meg az akciót, pedig sokan telefonáltak be a szerkesztőségbe, hogy megtudják, merre jár az Index-busz. A legnépszerűbb januári videók közt van még a Tasnádi fenyegetőzött az árverésen-sajtóesemény (75 929 indítással) és A béna parkolás módszertana (72 588 indítással).

Február

A 24 órás utcai túlélős videó elkészítése technikailag, fizikailag és lelkileg egyaránt igénybe vette a Földes András-Vajda Gábor-újságírópárost. A forgatás után biztosak voltak benne, hogy az anyag használhatatlan lesz. A visszajelzések szerint azonban úgy tűnt, a nézők is átélték a kitaszítottság és reménytelenség érzését, aminek a mélységeiről az alkotóknak sejtésük sem volt, míg el nem merültek a fagypont alatti Budapestben. A filmet részben rejtett kamerával forgatták, aminek használata közel annyi gondot okozott, mint a faggyal való küzdelem. Az egyik nagyszerű jelenet például, ahol a Mónika show-ba próbálták őket a Blaha Lujza-téren beválogatni, hogy pénzért eladják konfliktusaikat szüleikkel, nem volt hallható. Elvileg óránként kellett volna találkozniuk egy operatőrrel, hogy összefoglalják tapasztalataikat, de délutánra a logisztika káoszba fulladt, az éjjelt pedig egy kis kamerával, és némi krémsajttal húzták ki. A videó végül a vágóként beugró Ács Dani munkája miatt lett élvezhető. A februári top 3-ba került még két pártelnökről készült videó: 64 ezer indítással a Mesterházy túl rocksztáros volt a második, Orbán Viktor beszédének vágott változata a harmadik: Ha pofára osztályoznék, rosszabbul járnál.

Március

Ekkor vált hirtelen a politikai korrupció fő jelképévé a nokiás doboz, miután Balogh Zsolt, a BKV előzetes letartóztatásba vett igazgatója kitálalt a Magyar Nemzetnek: annyit megtanultunk Hagyó Miklós főpolgármester-helyettestől, hány forint fér el egy nokiás dobozban: 15 millió. Adta magát az ötlet, hogy oktatófilmet kell készíteni a kenőpénzek kezeléséről. Az igazán dühítő az egészben az volt, hogy a stáb nemhogy életében nem látott ennyi pénzt egyszerre, de csak a háromszori átszámolás 1 órán át tartott. És ez így ment a BKV-ban éveken keresztül. A videó 85 300 nézővel lett a hónap első helyezettje, azóta még több mint százezren megnézték. Dobogós még márciusban a Visszajött Gyurcsány, kitört a hiszti és a Táncoló politikusok videó. Ezeket követi a Nem csak dohányosok buliznának c. filmünk, amiben Budapest szórakozóhelyeinek a szén-monoxid-szintjét mértük.

Április

A választás hónapjában Daróczi temetésén is jártunk, teszteltük az első magyar Michelin csillagos éttermet a Costest, a Bukás c. film hírhedt jelenetének újrafeliratozásával pedig Uj Péter főszerkesztő bukását vizionáltuk. Mégis - ezeket megelőzve - a választás estéjét összefoglaló videó nyert 73 600 indítással. Ez volt az első alkalom, hogy az Index videórovata minden választási helyszínen, vidéken és a főváros problémásabb szavazóhelyiségeiben is jelen volt és élőben közvetítette a pártok tájékoztatóit a választási eredmények ismeretében. Sajnos a kulisszák mögé most is alig lehetett belátni, a pártok visszahúzódtak csigaházukba, hol a győzelem volt túl nagy, hol pedig a vereség. Az első fordulóban még a váratlanul meghosszabbított kampánycsend is nehezítette a rövid videóposztok publikálását. A féltucat helyszínen forgatott anyagokból végül mindkét fordulóban reggelre sikerült olyan összefoglaló anyagot összeállítani, amit a nézők is nagyon szerettek. (A Hogy ezek mekkorát szoptak után a második összefoglaló anyag az Orbán Viktor és férfikara unplugged: Himnusz lett.) Nézett választásos videóink még: az Akik miatt rémálom egy választás illetve a Választásos megamix. A legautentikusabb választásos anyag viszont a legkiélezettebb választási eredményt hozó Edelényben készült: Mindenki ellenünk van: a Jobbik, Oszkár és az MSZP.

Május

Szalacsi Sándort 2002-ben ismerhettük meg a neten a Fogarasi Árpád atombunkeréről szóló 1989-es videóból. A havi lebontás szerint a legnézettebb saját készítésű Index-videó lett idén (az első hónapján 144914-en indították el) a riport, amit májusban készítettünk a magyar internet sztárjaival. A techrovatos Magyarósi Csaba és a Botos Tamás operatőr alkotta stábnak a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy az objektum építője nem nyitott ajtót. A kerítésen átmászva forgatták a videót az atombunkerről, csak negyed órával később derült ki, hogy Árpád otthon volt, de nem mert kijönni. A forgatás ötlete Lehoczky Krisztiánnak jutott eszébe, aki csapatával évek óta gondoskodik Szalacsi Sándorról a nyíregyházi szeretetotthonban, most épp egy elektromos kerekesszékre gyűjtöttek neki. A forgatás körülbelül egy napig tartott utazással együtt. Nyomott hangulatban utaztak vissza a fiúk, rossz volt látni azt a Magyarországot, amelyikben ötven-hatvan éves emberek nyolcvannak tűnnek: csak az "ojjektum" élte túl aránylag jó állapotban az elmúlt húsz évet.

Június

A II. világháború óta nem volt Európában akkora tömegmészárlás, mint 1995-ben a boszniai Srebrenicában. A tragikus eseménysorozat 15 éves évfordulójának alkalmából rendezett budapesti kiállítás kurátorával készített összefoglaló interjú akkor kapott igazán értelmet, amikor ahhoz Iván Róbert vágó több tízórás netes archív anyagokból megrázó eredeti felvételeket válogatott, a kétnapos munka eléggé meg is viselte. Roberto a cikkben szereplő anyagoknak csak 60 százalékát vágta idén, mert öt hónapot a Megasztárban is dolgozott. Ugyanakkor meglepő volt, hogy az általában rövidebb és könnyedebb témákra ugró videófogyasztók júniusban ezt nézték a legtöbben végig. Ebben a hónapban a Ha úgy érzem, egy nagyon nagyot élveztem című videó vonzotta leghevesebben a netezőket, de miután észrevették, hogy egy Poszt fesztiválos tudósításról van szó, csak 28 százalékuk várta ki a stáblistát. Dobogós lett még a felsőzsolcai árvíz okait kutató anyag is, Az államtitkár lebontatná az ártérre épült Auchant. Az áruház természetesen azóta is a helyén van.

Július

Júliusban két Balaton Sound-os videó lépte túl a 80 ezres indítást. Ács Dani a fesztivál mobilvécéi előtt tartott eligazítást a 2010-es legnépszerűbb fesztiválos táncfajtákról. Volt itt többek között faszulós-nyomulós, csuklós-pattogós, és akadt, amit az amfetamin képletével sikerült csak jellemezni. Videótechnikai trükk segítségével hétszerezték meg a toi-toiok árnyékában Danit, segítségére az olykor mellette táncoló felesége, Bella mellett az operatőr-vágó Mao volt. A kortárs tánckultúrát antropológusi szempontból feldolgozó videóra nyolcezret vert rá szintén Dani Balaton Sound utolsó napjának nihiljét bemutató egyszerűbb mozgóképe, amit - mivel fenekekről szólt - fenékkel sikerült a címlapon jobban eladni.

Augusztus

Az Airbus A380-as repülőgépről szóló videó lett augusztusban a legnépszerűbb. Magyarósi Csaba évekkel ezelőtt, a világ legnagyobb utasszállító gépének tesztrepülésekor jelezte először a Lufthansa hazai képviselőinek, hogy szeretne ott lenni az első hivatalos európai repülések egyikén. A Lufthansa második gépének átadásán már ott lehetett. A stáb csak két emberből állt, repüléskor pedig nem engedték fel az operatőrt, Botos Tamást, így Csabának kellett megtalálnia azokat a pontokat a repülőn, ahova viszonylag stabilan le tudta tenni a kamerát. A filmet Tbg vágta.

Augusztus/2

A második helyezettet is kiemelnénk a téma miatt: a csapat Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányáját látogatta meg, amit az előző kormány nehezen megmagyarázható indokkal be akart záratni a vértesi erőművel együtt. A bányászok örültek a videónak, végre a külvilág is láthatta heroikus küzdelmüket, és azt, hogy több ezer család megélhetéséről van szó, illetve hogy még több mint tíz évre elegendő mennyiségű szén van a föld alatt. A Fidesz kormányzat egyelőre nem záratta be a bányát, ugyanakkor a bánya vezetése azóta nem engedett le egy sajtóst sem a mélybe. A riporter Tbg mellett Botos Tamás operatőr utazott le az oroszlányi bejárathoz (a filmet Gréczi Sándor vágta). Hűvös volt az idő 400 méter mélyben, a hardcore-részektől eltekintve a levegő is jó volt, a bányászokról pedig akár tévésorozatot kis forgathatnának a stáb elmondása szerint, olyan életvidámak voltak.

Szeptember

Több mint 100 ezren nézték meg szeptemberben a neten (és azóta még egyszer ennyien kattintották), tévécsatornák is átvették Ács Dani utazását (fel- és leépülését), ahogy a kamera előtt egy borkóstoló lelkesedésével próbálta ki az egyik legnépszerűbb – és akkor még legális – partidrogot, a Mefedront (Katit, Zsuzsit, Miaút). Dani alaposan készült a gonzóvideóra: már előző este is tett egy próbát a Katival, lejegyzetelte az élményeit, így a forgatás éjszakáján már nemcsak az aktuális extázis vagy szorongás zavaros gondolatait tudta megosztani a kamerával, hanem az apróbb részleteket is. Bár a videóban csak egy rövid fürdőkádas jelenetben látjuk a drog másnapi hatását, egy teljes hétig tartott, amíg Dani kiheverte a Katival való kapcsolatát. A Mefedron azóta Magyarországon is tiltólistára került. Dani többek között e videó miatt lett 40. helyezett a 2010-es Cool Listán, és azóta megkeresték 3 új – még legális – dizájnerdrog tesztelésének ötletével, de nem kért belőle. Dobogós lett még ebben a hónapban a Sínjáték: A legveszélyesebb extrémsport és a Most legalább megkerülik a falat című videók.

Október

A devecseri katasztrófa másnapján érkezett stábunk a helyszínre. Ekkor még akkora volt a káosz, hogy az újságírókat mindenhova odaengedték, és senki sem tudta, hogy pontosan miből áll a vörösiszap, és a Mal Zrt. emberei még ártalmatlan melléktermékről nyilatkoztak. Az újságírókat Pintér Sándor belügyminiszter ekkor még megkérte, hogy vegyék le a maszkot, ne keltsenek pánikot ezzel. Mindenféle pletykák, köztük egy újabb gátszakadás – téves – hírének hatására a médiamunkások idegesen szaladgáltak a templomhegy és a központ között, stábunk pedig megfeszülve dolgozott, hogy összerakja ezt a képeiben is rendkívül megrázó, szomorkás világvége blues-zal kísért videót, mely az egyik első részletes helyzetjelentés volt, és azóta 100 ezren látták. Az első háromba került még ebben a hónapban a kisebbségi választási visszaélésekről szóló Jönnek a portugálok! című film is. (Nézett vörösiszapvideók még: Ide már senki nem jön és az Ennyit ér az erős slagos lemosás).

November

Régi kedves helyszíne a videórovatnak a Parlament, ahol könnyen le lehet szólítani a politikai elit legjobbjait. Az idén új sorozatba kezdett csapat (Tbg, Fiantók Dániel, Botos Tamás és Füstös Móni) megpróbálta röviden összefoglalni a parlamenti ülés legjobb felszólalásait, legfontosabb történéseit. Úgy tűnik, az Index olvasótáborát érdekli, mi folyik a Parlamentben, pláne most, hogy komoly jogszabályokról dönt a Tisztelt Ház: olyan népszerűek lettek ezek a videók, hogy az első helyezett 109 ezres indítással vitte a hónapot (ezt egyébként Kodi vágta). Hétről hétre követték, ahogy az új pártok (LMP, Jobbik) beleszoktak a parlamenti munkába, megtanultak (vagy nem) hatásosan beszélni, de érdekes volt látni, ahogy az ülésszak végére összeszedte magát a választáson tönkre vert MSZP frakciója is. Ahogy tanulságos az is, hogy a kormányzó párt képviselői sokkal szótlanabbak ilyenkor, még akkor is, amikor azokról a törvényekről kérdezi őket a parlamenti stáb, amiket pár órával később megszavaznak. A hónap második helyezettjét - a BKV-ellenőrök lebukásait kutató videót - kivéve parlamenti közvetítéseket találhatunk a novemberi nézettségi toplista első öt helyén: az Orbán kontra Gyurcsány ötödször predátoros parlamenti összesítés dobogós lett, utána következik a Mitől fél, miniszterelnök úr!, és az Orbán meglóbálta Gyurcsány bilincsét. Érdekelték még az olvasókat: A nevüket sem árulják el a fideszes képviselők és a Sunázható-e Orbán című videók is.

December

Különleges hangulatú kalandvideónk mozgatta meg az olvasókat az év utolsó hónapjában arról a Csór mellett keletkezett tóról, ami egyik évről a másikra, egy kaszálón keletkezett. Botos Tamás operatőr képeivel és a Tüskevár zenéjével aláfestve Ács Dani Tutajosként hatolt a láp sűrűjébe. Segítségére volt a Kolontáron is kipróbált (azóta nehezen letisztított) zöld gumicsizmája, egy helyi lakos és a csóri polgármester lelkes kalauzolása, valamint a környék egyetlen csónakja. A kommentelők nagyobb része üdvözölte az új tavat, mások viszont 600 megfulladt birkát és szúnyoginváziót emlegettek. Dani megfogadta: ha a víz még hónapok múltán is ott lesz, visszamegy és tudósít a fejleményekről. Az élen van még a hónapban az Üvegtigris bemutatóján született riport, ami 87 ezres nézettségét a címlapképen látható filigrán fenéknek is köszönhette, a csóri tavat pedig a balatoni katasztrófahelyzetes tudósítás és a parlamenti Rebeka lenyomta Juliát követte.