A legnagyobb európai fesztiválok álltak ki a Sziget mellett

2011.01.21. 16:14 Módosítva: 2011.01.21. 16:15
A legnagyobb európai fesztiválokat tömörítő szakmai szervezet, a Yourope arra kéri Tarlós Istvánt, hogy a megfizethetetlenül magas területhasználati díjjal ne lehetetlenítse el Európa egyik legnagyobb és legfontosabb fesztiválját. A főváros 2,5 milliárd forintot akar kérni a Hajógyári-sziget felének használatáért, miközben a fesztivál teljes költségvetése tavaly 2,65 milliárd volt.

A Yourope nevű, hatvannégy európai fesztivált tömörítő egyesület nyílt levélben kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy változtassa meg a Sziget Fesztivált "ellehetetlenítő"területhasználati díjról szóló döntést.

A nemzetközi szervezet MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levelében olyan értékes jelenségként írják le a Sziget Fesztivált, amely Magyarország jó hírét terjeszti a kulturális világban.

"Meggyőződésünk, hogy a Sziget olyan mérvadó demokratikus értékek hordozója, mint a tolerancia és a kommunikáció" - fűzik hozzá.

A Yourope emellett a fesztivál gazdasági jelentőségét is hangsúlyozza, mondván: munkát ad a fővárosiaknak, a beszállítóknak, a művészeknek, illetve a rendezvény turistákat is vonz Budapestre.

A szervezet jelképértékűnek nevezi, hogy a Sziget Fesztivál színhelye az európai országokat összekötő Duna által körülölelt óbudai Hajógyári-sziget.

A Yoourope tagjai a legnagyobb európai fesztiválok, többek között a dán Roskilde, az angol T in The Park, az osztrák Nova Rock, a holland Pinkpop, a belga Rock Werchter, a spanyol Benicassim, illetve a szerb EXIT és a szlovák Pohoda fesztivál.