Az új igazgató szerint túl trendi az egri színház

2011.02.04. 12:33
Blaskó Balázs nem szereti az egri színház eddigi modern, trendi irányvonalát, ezért kinevezése után konzervatív színházzá alakítaná át. Legfontosabb feladatnak az erény, a tisztesség és a becsület bemutatását tartja.

Az eddigi törekvésekhez képest "180 fokos fordulattal" klasszikus konzervatív népszínházat kíván megvalósítani Egerben az új színidirektor. Blaskó Balázs erről a társulat rendkívüli ülésen beszélt.

A Gárdonyi Géza Színház társulatának tagját, Blaskó Balázst élére január 28-i ülésén választotta a teátrum élére a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat.

Az új igazgató a csütörtökön késő estébe nyúló rendkívüli társulati ülésen úgy fogalmazott, hogy Csizmadia Tibor, az előző direktor az általa mainak és modernnek vélt színjátszás irányába, "trendi" irányba vitte el a Gárdonyi Géza Színház kínálatát. Blaskó Balázs ugyan elismerte ennek a színházeszménynek a létjogosultságát, ám tudatta: kisugárzását és jelentéstartalmát nem kedveli.

Ezzel szemben annak a híve, hogy a teátrum klasszikus, tradicionális, konzervatív irányba mozduljon el. Legfontosabb feladatnak az olyan értékek felmutatását tartja, mint az erény, a tisztesség és a becsület, mert - mint hangsúlyozta - az embereknek példára van szükségük.

"Ilyen körülmények között a generációk összesimítása a cél, az, hogy a fiatalok nagyobb mértékben alapozzanak az idősebbek tapasztalatára" - mondta Blaskó Balázs, aki ennek érdekében a jövő héttől a társulat minden tagjával le kíván ülni, mert tudni akarja, vele, mellette, vagy nélküle képzelik el további sorsukat.

Kaszás Gergő és Ötvös András színművész már a rendkívüli társulati ülésen jelezte, hogy nem ért egyet Blaskó Balázs elképzeléseivel, ezért távozott a társulatból.

A fideszes többségű, intézményfenntartó Heves Megyei Közgyűlés által kiírt színházigazgatói pályázatra hárman jelentkeztek: Blaskó Balázs mellett Barta Dóra, a teátrum tánctagozatának vezetője, valamint Szíki Károly színművész, utóbbi később visszavonta pályázatát.