A mosonmagyaróvári múzeum ellehetetlenítése ellen tiltakoztak civilek

2011.02.11. 13:25
A mosonmagyaróvári múzeum ellehetetlenítése ellen tiltakoztak a Lajta-parti város civil szervezetei a megyei múzeumok igazgatósága előtt pénteken Győrött. A békés demonstráció keretében átadták a megyei múzeumi szervezet vezetőjének az intézményért aggódó mosonmagyaróváriak aláírásait tartalmazó íveket.

Az aláírásgyűjtést civil szervezetek indították, s a tiltakozó jegyzéket nem egészen három hét alatt több mint 4000 mosonmagyaróvári lokálpatrióta látta el kézjegyével. A civil mozgalom akkor bontakozott ki, amikor a városban hírét vették, hogy a javarészt a város polgárainak adományai révén gyarapodó, majdnem 130 éves közgyűjtemény kiállítóhellyé történő visszaminősítését és az ugyancsak múzeumi célú Cselley-ház bezárását tervezi anyagi okokra hivatkozva a Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumok Igazgatósága.

A mosonmagyaróvári polgárok azt akarják, hogy a múzeum maradjon meg, a szakembereket ne küldjék el, mert nélkülük a múzeum " félig halott" intézmény - mondta Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke, a demonstráció koordinátora, miközben átnyújtotta az aláírásokat tartalmazó köteget Perger Gyulának, a megyei múzeumi szervezet igazgatójának. A polgári kör elnöke egyúttal azt kérte, hogy a múzeumi szervezetet érintő költségcsökkentést arányosan osszák el a győri, a soproni és a mosonmagyaróvári múzeumok között.

Perger Gyula, a megyei múzeumi szervezet igazgatója biztosította a jelenlevőket, hogy Mosonmagyaróváron egyetlen kiállítóhely vagy gyűjtemény sem fog bezárni, lesznek programok, a kutatószolgálat is működni fog, így a közönséget kár nem éri. Azt azonban nem ígérheti meg, hogy nem történik státuszelvonás Mosonmagyaróváron - tette hozzá.

Hogy mennyivel csökkenti a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat a megyei múzeumi igazgatóság költségvetését, Perger Gyula nem tudott választ adni az MTI-nek. Magyarázatképpen közölte: a megyei büdzséről jövő pénteken tárgyal a közgyűlés első olvasatban, így tehát még nincsenek tényszámok az intézmények működési költségeiről.

Moldoványi Géza a demonstrációt követően újságíróknak elmondta: kulcskérdés, hogy leminősítik-e a múzeumot kiállítóhellyé. Mert ha igen, akkor a szakembergárdát el lehet küldeni, mivel olyanok a törvényi feltételek, hogy kiállítóhelyhez nem kell régész, helytörténész, néprajzos.

Nagy István mosonmagyaróvári polgármester az MTI megkeresésére pénteken megerősítette: megoldást jelentene, ha a múzeum fenntartását átvenné a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Ez azért is célszerű lenne, mivel a kistérség területe megegyezik az egykori Moson vármegyének a mai Magyarországon található részével, s a vármegyei gyűjtemény a múzeum legértékesebb kollekcióinak egyike.

A tulajdonosváltást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől levélben kérelmezte a mosonmagyaróvári polgármester. Kérte továbbá azt is, hogy amennyiben kistérségi fenntartású lesz a közgyűjtemény, akkor a társulás megkaphassa a fejkvótának a mosonmagyaróvári múzeumra eső részét. A levélre írásos választ még nem kapott, de személyesen beszélt a tárcavezetővel, aki "nem talált kivetnivalót" az elgondolásban. A polgármester bízik benne, hogy a hivatalos válasz is kedvező lesz Mosonmagyaróvár és a térség számára.