Mérnöki díj a ferihegyi reptér új csarnokának

2011.02.11. 16:14 Módosítva: 2011.02.13. 00:47
A ferihegyi repülőtér 2-es termináljának SkyCourt (Égi Udvar) elnevezésű, még átadás előtt álló központi csarnoka kapta többek közt el idén a Tierney Clark brit-magyar építőmérnöki díjat.

Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója tájékoztatása szerint a díjat a brit építőmérnöki kamara (Institution of Civil Engineers), a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége, valamint a Magyar Mérnöki Kamara adományozza az év legjobb építőmérnöki teljesítményeinek elismeréseként.

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

A díjat odaítélő három szervezet munkatársai elsősorban az épület használhatóságát, célnak való megfelelését, az esztétikumot, valamint a racionális munkaerő- és anyagfelhasználást értékelik a bírálat során. Az üveg-acél szerkezetű SkyCourt a Tima Zoltán vezette KÖZTI-s építész csapat tervei nyomán valósult meg a KÉSZ-csoport mint fővállalkozó irányításával.

A Tierney Clark-díjat a brit és a magyar építőmérnökök 2000-ben alapították a budapesti Lánchíd angol származású tervezőjének tiszteletére; az elismerést idén január 20-án adták át.

A díjat idén az Uvater mérnökei által kifejlesztett hídgerenda kapta, a Sky-Court épület acélszerkezet pedig kiemelt díjban részesült.

A Budapest Airport közlemény szerint a SkyCourt átadása február 15-én fejeződik be. Az épületben már elkészült a csomagosztályozó rendszer, a leendő bérlők az utolsó simításokat végzik az üzletek és az éttermek kialakításán. A SkyCourt ünnepélyes megnyitóját március 18-án tartják, utána két nyílt napon a nagyközönség is felkeresheti, majd március 27-től az utazók vehetik birtokukba az új terminált.