Pálffy nem látta a maszturbálós drámát

2011.02.18. 20:40 Módosítva: 2011.02.19. 03:22

A KDNP kedden arra szólította fel a kultúráért felelős államtitkárt, hogy távolítsa el Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről, egyrészt azért, mert novemberben ki akarta adni az intézményt a Román Nagykövetségnek, hogy ott tarthassák a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásukat, másrészt azért, mert március 15. előtt pár nappal a Nemzeti Színházban be meri mutatni Závada Pál Magyar Ünnep című darabját. A KDNP által kiadott közlemény szerint a darab a "magyar közönség nagy része számára megalázó és mélyen felháborító",

"A művészi szabadság legteljesebb tiszteletben tartása mellett álláspontunk az, hogy a Nemzeti Színház irányítása nem viheti szembe a színházi szubkultúrát a közönség igényességével. Javasoljuk, hogy az igazgató induljon pályázaton a fővárosban megüresedő színházak igazgatói posztjának valamelyikéért és kísérletezzen bátran. Egy dologban viszont egyetértünk Alföldi Róberttel, abban, amit most megfogalmazott: ő magától a Nemzetiből nem megy el. Így legyen. Elküldjük" - áll a kereszténydemokraták által kiadott közleményben.

A közlemény megjelenésének másnapján Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselőjeként és a frakció szóvívőjeként a Duna Televízió reggeli műsorában azt mondta, hogy a nemzeti ünnep előtt ismét olyan bemutatók várhatók a Nemzeti Színházban, amik borzolják a kedélyeket. Pálffy a beszélgetés későbbi részében meg is nevezte a Magyar Ünnep című darabot. A Nemzeti Színház drámapályázatán nyertes darabot egyébként már 2010. november 19-én bemutatták.

Most akkor maszturbálnak?

Pálffy február 16-án a Klubrádió műsorában már arról beszélt, hogy a darabban megengedhetetlen jelenetek láthatóak, például, hogy bakák maszturbálnak a Nagy-Magyarország térképére. A darabban egyébként nincs ilyen jelenet. Ugyan van benne stilizált maszturbálás, de a színészek a közönséggel háttal állva utalnak csak az aktusra. A színpadon, de nem a bakák közelében a premieren volt ugyan egy térkép, de a későbbi előadásokon ezt a félreértések elkerülése érdekében eltávolították a színpadról, még jóval a KDNP által kiadott közlemény előtt.

A maszturbáló bakákat egyébként először Szávay István jobbikos képviselő beszélt a Parlamentben 2010. november 29-én.

Szembenézés

A Magyar Ünnep című drámát Závada Pál írta a Nemzeti Színház drámapályázatára, a kiírás szerint a Tízparancsolat harmadik parancsolatáról, azaz  a hetedik nap megszenteléséről szóló parancsról kellett szólni a műnek. A Magyar Ünnep 1940 és 1945, Észak-Erdély visszacsatolása és Magyarország szovjet megszállása közti időszakot dolgozza fel egy kikeresztelkedett zsidó család szemszögéből.

"Sejtjük, hogy az út nehéz, rögös, olykor fájdalmas lesz, és a végén - nincs mese - magunkkal kell szembenézni." - írta Alföldi Róbert a darabról, amit ő is rendezett.

A Magyar Ünnepet a Művészetek Palotájában mutatták volna be, de az Alföldi körüli botrányok miatt végül az intézmény az előadást lemondta, így került a Nemzeti Színházba. A darabot március 15. előtt négy nappal játsza a műsorrend szerint a színház, utána csak március 23-án adják ismét elő.