Karády Katalin a Kennedy fivérek közbenjárására kapott amerikai vízumot

2011.03.01. 12:39
A titkosság alól feloldott kormányzati feljegyzések tanúsága szerint Karády Katalin 1951-es kivándorlásában Robert és Edward Kennedy is segédkezett.
tk3s katalin karady002

A Fox News amerikai hírcsatorna internetes oldalán olvasható tudósítás szerint a Kennedy fivérek 1963-ban személyesen jártak közben azért, hogy a legendás magyar színésznő, egy nemzedék bálványa beutazhasson az Egyesült Államokba. A Judicial Watch nevű szervezet által nyilvánosságra hozott iratokban Karády Katalint "kellemetlen hírű egykori magyar színésznőként" emlegetik, és részletesen szólnak a vele szemben felhozott vádakról, többek közt arról a gyanúról, hogy "kommunista kollaborátor", "prostituált", és a második világháború alatt egy "magyar náci tiszt menyasszonya" volt.

Karády akkoriban Brazíliában élt, és tagadta kommunista, illetve náci kapcsolatait - fogalmaz a Fox News, utalva arra, hogy a magyar híresség a Kennedy testvérek közbenjárása után végül megkapta a beutazási engedélyt.  A színésznő 1951. február 9-én hagyta el Magyarországot, itthon ezután neve sem hangozhatott el. Brazília után New Yorkban telepedett le, magányosan vezette kalapszalonját. Még fényképezni sem engedte magát, csak 1973-ban adott exkluzív interjút Sándor Pálnak. Kultusza a hetvenes évek végén éledt újra Magyarországon, de ő nem látogatott haza, örökre fiatalnak akart az emberek emlékezetében megmaradni. New Yorkban halt meg 1990. február 7-én.

Robert, Edward és John
Robert, Edward és John

A színésznőnek 2004-ben a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet odaítélte a Világ Igaza-kitüntetést. Az indoklás szerint G. Dénes György, Gömöri János és még nagyon sok felnőtt és gyermek életét mentette meg. 
Karády Katalint 1942-ben bíróság elé állították, majd magas pénzbüntetésre ítélték, mert közbenjárására hazahozták az orosz frontról a munkaszolgálatból G. Dénes György zeneszerzőt, mindenki Zsütijét - hangzott el akkor a méltatásban.

A német megszállás után a színésznőt letartóztatták tábornok barátjával együtt, megkínozták, de szeptemberben elengedték őket. Egy csapat gyereket (köztük Gömöri Jánost) a Duna-parton úgy mentett meg a kivégzéstől, hogy ékszereket és aranyat adott a nyilasoknak. A gyerekeket a saját lakására vitte, és ott gondozta őket a szovjet bevonulásig - emlékeztetett az intézet 2004-ben.