Meghalt dr. Romsauer Lajos

2011.03.02. 06:44
Az első meleg volt, aki nevét és arcát adta a mozgalomhoz. Elnöke volt első magyarországi melegegyesületnek, a Homérosznak.

Életének 75. évében elhunyt a magyar melegmozgalom úttörője, dr. Romsauer Lajos, ahogyan barátai nevezték, Romzi, adta hírül a pride.hu LMBT portál.

A budapesti pszichiáter, addiktológus 1988-ban ott bábáskodott az első melegszervezet, a Homérosz Egyesület megalakulásakor, amelynek aztán elnökévé választották. Még ebben az évben részt vett az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat megalakításában is.

Ő volt az első, aki kockáztatva munkáját, orvosi praxisát, arccal és névvel nyilatkozott televíziónak, rádiónak, újságoknak, vállalva másságát.

1993-ban aláírója volt a homoszexuális kapcsolatokra alkalmazott magasabb beleegyezési korhatár és az azonos neműek házasságának tilalma kapcsán készült alkotmánybírósági beadványoknak.

A Homérosz egyesület megszűnése után visszavonult a meleg közéletből, Budapesti életét nyugdíjas korára vidékire cserélte.

2009-ben megkapta a Háttér Társaság a Melegekért egyesület közéleti díját, melyet személyesen már nem tudott átvenni megromlott egészségi állapota miatt. Hosszan tartó, súlyos betegség után, 2011. február 28-án hunyt el.