Réthelyi: A homoszexuális Thomas Mann is a kánon része

2011.05.04. 11:16
A nemzeti erőforrás miniszter úgy védte meg az érettségi feladatok között szereplő Spiró Györgyöt és Kertész Imrét, hogy közben azt állította, „Thomas Mann homoszexualitása ellenére maradt bent az irodalmi kánonban”.

A jobbikos Németh Zsolt a parlamenti honlapon olvasható írásbeli kérdésében azt firtatta, tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy „a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban”.

Németh Zsolt Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja a szerinte „antimagyar írók” sorába, előbbitől egy sort idéz – „Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból” –, utóbbiról azt írja, hogy „elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak”.

Réthelyi válaszában közölte, hogy a kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művészválogatásának örököse lenni. A miniszter szerint időt kell adni, hogy elváljon „az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték – mindkét téren az értéktelenség – pillanatnyi történelmi érzékenységünktől”, amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben.

Réthelyi Miklós szerint „benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók 19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort”.