Fischer Iván az év karmestere Nagy-Britanniában

2011.05.10. 22:19

Fischer Ivánnak, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójának ítélték a karmesteri kategóriában a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) idei Zenei Díját, a kamarazenei elismerést pedig a Takács Quartet kapta.

A legrangosabb brit komolyzenei kitüntetést kedd este, fényes külsőségek közepette megrendezett gálaesten adták át London egyik legelegánsabb szállodájában, a Hyde Park mellett emelkedő Dorchesterben.

Az 1813-ban alapított Királyi Filharmóniai Társaság a karmesteri elismeréssel az előző év nagy-britanniai koncertjein vezénylő karmesterek közül tünteti ki azt, akinek teljesítményét a legkiemelkedőbbnek ítéli.

Fischer Iván mellett Szemjon Bicskov és Esa-Pekka Salonen is esélyes volt az idei kitüntetésre a Londonban múlt hónapban nyilvánosságra hozott lista szerint.

A Királyi Filharmóniai Társaság idén elsősorban Beethoven műveinek kiemelkedő tolmácsolásáért jutalmazta a kitüntetetteket.

Fischer Iván a karmesteri elismerésben - a Royal Philharmonic Society indoklása szerint - ugyancsak Beethoven-szimfóniák tavalyi előadásaiért részesült. A művek a magyar dirigens vezényletével, az Orchestra of the Age of Enlightenment nevű zenekar előadásában hangzottak fel. Az együttes a legnagyobb londoni kulturális központ, a Southbank Centre rezidens zenekara, és visszatérő vendégkarmestereinek egyike Fischer Iván.

A Royal Philharmonic Society díjait odaítélő zsűri méltatása szerint az előadások "belevésődtek mindazok emlékezetébe, akik jelen voltak ... (Fischer Iván) ihletett eredetisége, átütő intelligenciája, intenzív kutató szellemisége kitörölhetetlen nyomot hagyott az együttesen és a tágabb zenei közösségen".

A kamarazenei előadók kategóriájának idei díját a Zeneakadémián 1975-ben alakult, de az 1980-as évek óta az Egyesült Államokban működő Takács Quartetnek ítélték, az együttes által szintén a londoni Southbank Centre-ben előadott Beethoven-ciklus elismeréseként. A zsűri szerint a koncertek "az utóbbi évek kiemelkedő zenei eseményei közé tartoztak". A Királyi Filharmóniai Társaság "kivételes kamarazenei teljesítménynek" minősítette az előadásokat.