Elhunyt N. Szabó Sándor színművész

2011.05.14. 21:59
Életének 67. évében elhunyt N. Szabó Sándor színművész, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja. Szombaton este hosszú betegség után hunyt el a színművész - tájékoztatott a Pécsi Nemzeti Színház
N. Szabó Sándor
N. Szabó Sándor

N. Szabó Sándor 1964-ben kezdte pályafutását a Szegedi Nemzeti Színházban. Az első tíz évben Szegeden, Szolnokon és a Déryné Színházban játszott. 1973 óta volt tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak.

A csaknem négy évtized alatt Pécsett színpadi szerepek egész sorát játszotta. Mind drámai, mind zenés szerepekben otthon érezte magát, kiválóan énekelt és táncolt. Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret Konferansziéjától az Osztrigás Mici Petyponjáig, a Ványa bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Froscháig terjedt szerepeinek skálája. Alakításait az ízlés, az író és a rendező elképzelésének megvalósítása jellemezte.

Kedvelt művésze volt a pécsi színháznak, ahol közel kétszáz szerepet alakított, ám pályája során szerepeinek száma meghaladja a háromszázat. A város kulturális életének is aktív résztvevője volt, ezért neki ítélték Pécs Város Közművelődési díját.

Több mint 25 éve vezették a Sziporka Gyermekszínházat feleségével, a szintén színművész Unger Pálmával, és a színház gyakran növendékei közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz. Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Idén márciusban a színházi világnapon a MASZK és a kulturális tárca által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport