Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója

2011.05.27. 13:46 Módosítva: 2011.05.27. 13:47

A színházat jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert 22 szavazattal, egyhangúlag választotta meg új igazgatónak a megyei jogú város közgyűlése. A kész műsortervvel rendelkező Forgács megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól. A másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt.

A közgyűlés ülésén egyik induló sem kívánt felszólalni, képviselői kérdés, hozzászólás sem érkezett. A szavazás eredményének kihirdetése után Eperjes Károly elsietett a győri városházáról, míg Forgács Péter újságíróknak azt mondta, nagyon elfáradt, mert "nagyon sokáig tartott ez az egész huzavona".

A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották. A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel (a Kisalföld szerint 7:1 arányban) Forgács megválasztását támogatta. Eperjes Károly egy héttel ezelőtt közleményében vitatta a szavazás arányát és egyesek voksolási jogát.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke csütörtökön közleményben hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet szakszerűtlennek tartja és visszautasítja az Előadóművészeti Tanács azon lépését, hogy ígérete ellenére nem kért fel újabb személyt a bírálóbizottságba, miután delegáltjuk, Oberfrank Pálnak, a veszprémi teátrum igazgatójának testvére, Oberfrank Péter érintetté vált Eperjes Károly igazgatói pályázatának elkészítésében, ezért lemondott bizottsági tagságáról.

Az 1957-ben született Forgács Péter 1981-től a szegedi Nemzeti Színház, 1982-től a Thália Színház, 1991-től az Arizona Színház, 1994-től az Operettszínház, majd a Győri Nemzeti Színház tagja. Számos sikeres színdarabban, musicalben játszott, és az utóbbi években rendez is. 2007-2008-ban, majd 2011-től a győri Nemzeti Színház megbízott igazgatója volt. Énekes-színészi munkásságáért eMeRTon-díjat (1992, 1998), Kisfaludy-díjat (2005) és Jászai Mari-díjat (2006) kapott.