Réthelyi kihagyta Orbánt az Operából

2011.06.01. 21:12 Módosítva: 2011.06.01. 21:33

Később lesz döntés az Operaház főigazgatójának személyéről – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóirodája szerdán este.

"A kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, tekintettel arra, hogy kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, ennek részeként a 2011. szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is" – áll a közleményben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a miniszterelnöki döntés, valamint a június 10-i pályázati elbírálási határidő ellenére szerdán eredményt hirdetett.

Jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vizsgálja a döntéshozatali eljárást. Erről tájékoztatást kapott Horváth Ádám is, aki az Operaház vezetését miniszteri biztosként végezheti tovább.

A főigazgatói posztra öten pályáztak, közülük a pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság döntő többséggel Horváth Ádám operaénekest javasolta a dalszínház élére.

A pályázatot azért kellett kiírni, mert tavaly októberben kirúgták Vass Lajos főigazgatót, vele együtt távozott Szabó Attila gazdasági igazgató is. Néhány hónappal korábban felröppent a hír, hogy Orbán Viktor Ioan Holendert, a bécsi Staatsoper volt igazgatóját látná szívesen az intézmény élén, de az érintett cáfolta, hogy komoly tárgyalásokat folytatna a megbízatásról.