Felajánlotta lemondását az Opera-főigazgató, akit nem akart Orbán

2011.06.03. 14:25
Pénteken délután felajánlotta lemondását Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház szerdán kinevezett főigazgatója. A nemzeti erőforrás miniszter közös megegyezéssel meg is szüntette Horváth Ádám munkaviszonyát. Az Opera eddigi miniszteri biztosát szerdán nevezte ki a posztra Réthelyi Miklós nemzeti-erőforrásminiszter, de a döntést még aznap felülbírálta a közigazgatási tárca, azt állítva, hogy miniszter nem vette figyelembe Orbán Viktor intelmét, hogy halassza a főigazgató személyéről szóló döntést.
Horváth Ádám
Horváth Ádám

Két nappal kinevezése után felajánlotta lemondását a Magyar Állami Operaház új főigazgatója, amit Réthelyi Miklós elfogadott.

Az Opera főigazgatói posztjára kiírt pályázaton győztesként kihozott Horváth Ádámot szerdán nevezte ki Réthelyi Miklós nemzeti-erőforrásminiszter.

A kinevezés azonban szokatlan politikai vihart kavart. A csúcsminiszter döntését néhány órával később sztornózta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya. A KIM közleménye szerint Réthelyinek nem lett volna szabad meghozni a döntést, mert Orbán Viktor még a keddi kormányülésen figyelmeztette, hogy ebben a kérdésben további egyeztetésekre lesz szükség.

A KIM közleménye ellenére a miniszteri kinevezés érvényben maradt, két napig hivatalosan Horváth Ádám volt az Opera vezetője.

Az ügy gyors lezárása érdekében Horváthot már szerda este személyesen is berendelték a KIM-be, ahol Gál András Levente államtitkár beszélt vele. Horváth azonban nem volt hajlandó azonnal lemondani, további gondolkodási időt kért.

Horváth Ádám a rá nehezedő nyomásnak engedve végül pénteken Réthelyi Miklósnak ajánlotta fel lemondását, ezzel is jelezve, hogy ő mindvégig jogszerűnek tartotta a kinevezést, hiszen pályázat a bírálóbizottság tagjai 8-1 arányban támogatták, és a szakma jelentős részét is maga mögött érezte.

Horváth a lemondását tartalmazó levélben köszönetet mondott mindazoknak, akik miniszteri biztosként is segítették munkáját. A lemondás felajánlását azzal indokolta, hogy tudja, sikeresen csak akkor lehet irányítani az Operát, ha a vezető bírja a kulturális tárca és a miniszterelnök támogatását.

„Meggyőződésem, hogy a Magyar Állami Operaház mindenkori vezetőjének – a pályázatot övező szakmai konszenzuson túl – a Miniszterelnök, a Nemzeti Erőforrás Minisztere és a Kulturális Államtitkár támogatásával egyaránt rendelkeznie kell.

A Magyar Állami Operaház  és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a Miniszter Úrnak felajánlom lemondásomat amennyiben ezzel a kialakult helyzet megoldását szolgálom.

Mindannyiunk számára akik életünket elköteleztük a Magyar Opera ügye mellett fontos, hogy tiszta, átlátható viszonyok határozzák meg, nemzeti kultúránk ékkövének a Magyar Állami Operaháznak a jövőjét.

Énekesként, miniszteri biztosként és főigazgatóként ezért végeztem munkám eddig, és bármilyen új döntés is szülessen, sikeres pályázatomat illetően, a továbbiakban is ezért dolgozom.” - fogalmazott a levelet főigazgatóként szignáló Horváth.