Megújul a világ legrégebbi mozija

2011.06.05. 16:54

Eredeti formájában újjáépítik a világ legrégebbi moziját a Marseille melletti La Ciotat városban. A L'Eden, vagyis Éden moziban vetítettek először mozifilmet a világon, mégpedig 1895-ben Louis és Auguste Lumiere első filmjeit.

Az 1892-ben épült mozi műemlék, de 1995 óta biztonsági okokból zárva tart. Az újjáépítési munkák 2012 elején kezdődnek 5 millió euró, vagyis 1,3 milliárd forint értékben, a megnyitást pedig 2013 májusára tervezik, amikor Marseille Európa kulturális fővárosa lesz.

A színpadtechnikában való jártassága miatt a munkával André Stern marseille-i építészt bízták meg, aki a belső terek kialakításának kíván elsődleges figyelmet szentelni. Az eredeti színek helyreállítása, az átjárók megtisztítása és az 1920-ból származó 75 ülés restaurálása után a nézőterem méltó lesz arra, hogy a világörökség része legyen – mondta az építész.

A felújítás után az Éden ismét moziként működik majd, speciális műsortervvel – mondta el Michel Cornille, a Lumiere Fivérek az Édenben nevű társaság elnöke. "Régi, helyreállított filmeket tervezünk műsorra venni, Mélies vagy épp Tati francia filmrendezők alkotásait."