Kossuth-díjasok lobbiznak Orbánnál az operaház főigazgatójáért

2011.06.17. 22:14

Tizenegy Kossuth-díjas alkotó és előadóművész írt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy szülessen mielőbb döntés a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjának ügyében. A levelet Marton Éva énekesnő és férje, Marton Zoltán juttatta el péntek este az MTI-hez.

A levél aláírói között van Szokolay Sándor zeneszerző, Markó Iván táncművész, Szakcsi Lakatos Béla zeneszerző-zongoraművész, Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház tiszteletbeli főigazgatója, Rost Andrea énekesnő.

Mint írják: megdöbbenéssel tapasztalják, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának lezárta és elbírálása után még mindig nem született meg a döntés. "Mi senki ellen nem kívánunk szót emelni, csupán a jogszerűség alapján hozandó döntés mellett fogalmazzuk meg újra mondanivalónkat!" - írják.

Ugyanakkor megjegyzik: "Szeretnénk hangot adni annak, hogy nagyon sok jóérzésű ember aggódva szurkol Horváth Ádámnak."

Majd azt kérik a miniszterelnöktől, hogy "támogassa az operaházi főigazgatói pályázatot elbíráló szakmai bizottság döntése alapján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter döntését."

Azzal érvelnek, "nagyon fontosnak tarjuk, hogy dalszínházunkban a megkezdett munka folytatódhasson, és a Magyar Állami Operaház újra a magyar kultúra nemzetközileg elismert ékkövévé váljon".

Horváth Ádám Zsolt énekest 2010. szeptember elsejei hatállyal fél évre nevezte ki Réthelyi Miklós a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosává, ezt a megbízatást később meghosszabbították.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011. április 11-én tette közzé a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázatot, az új főigazgató július elsején léphetett volna hivatalba.
A pályaműveket 2011. május 11-ig kellett benyújtani, öten pályáztak, Horváth Ádám Zsolt, Harangozó Gyula táncművész, Retkes Attila zenei szakíró, Aczél András rendező, és L.Zsolt mérnök.

Réthelyi Miklósnak június 10-ig kellett döntenie a főigazgató személyéről. Ő a pályázatban megjelölt határidő előtt, június elsején kinevezte Horváth Ádám Zsoltot. Még aznap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, később lesz döntés a főigazgató személyéről. Június 3-án Horváth Ádám a főigazgatói és miniszteri biztosi megbízatástól is visszalépett.

A június 7-i kormányülésen megvitatták a Magyar Állami Operaház ügyét, a tárgyalás folytatását a következő kormányülésre, várhatóan június 21-re tűzték ki.