Kádár a 9 és 1/2 hetet is megnézhette

2011.07.14. 19:02
Filmtörténeti jelentőségű felfedezést tettek a Mokép archívumában: rábukkantak arra az ezer kópiából álló filmantológiára, ami az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére. A gyűjtemény összetétele változatos: Eizenstein és Truffaut munkái mellett meglepő módon megtalálható a 9 és 1/2 hét, a Rocky Horror Picture Show és egy Bruce Lee film is.

A 6000 tekercsből álló privát filmgyűjtemény adatainak feldolgozása jelenleg is folyik, de az már biztos, hogy a Kádár-filmarchívum darabjai között nemcsak filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások találhatók meg (mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei), hanem a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású.

A pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták a filmek, amiket privát vetítéseken tekintettek meg.

Az évek során fokozatosan felhalmozódó tekercsek korábban nem voltak nyilvántartva; funkciójuk csak mostanra vált világossá. A héten megtalált kópiák történelmi jelentőséggel is bírnak, ezért elképzelhető, hogy a Mokép történész szakértőket is felkér a katalogizáláshoz.

Széles érdeklődést mutat a lista: Robert Clouse A sárkány közbelép című Bruce Lee-filmjétől Francois Truffaut Négyszáz csapás című alkotásán át David Lynch Elefántemberéig szinte minden műfaj képviselteti magát, közölte a Mokép. Az impozáns kollekcióban feltűnő, hogy az MSZMP vezetői mekkora hangsúlyt fektettek a nyugati alkotásokra, így kíváncsiak voltak például a Rocky Horror Picture Show-ra, a 9 és 1/2 hétre vagy az Életben maradni című John Travolta-mozira is.

A nyugati filmek által dominált gyűjteményből sok szovjet és kelet-európai alkotás is volt, magyar filmekből azonban nem sok akadt.

A Mokép jelenleg a megtalált kópiák feldolgozását, adataik rögzítését végzi. "Később döntünk a sorsukról, nemzeti intézményként azonban fontos feladatunk, hogy az értékes alkotások megmaradjanak az utókornak".