Félmillió dollárt remélnek Monroe szexfilmjéért

2011.07.21. 15:45
Árverésre bocsát egy állítólag Marilyn Monroe-val készült szexfilmet egy spanyol gyűjtő. Akad azonban szakértő, aki vitatja a nyolcmilliméteres felvétel hitelességét.

Az augusztus 7-i Buenos Aires-i árverést meghirdető gyűjtő, Mikel Borsa szerdán elmondta, hogy legalább 500 ezer dolláros bevételt vár a hatperces, szemcsés, fekete-fehér filmtől, amit szerinte 1947-ben vettek fel a húszéves Monroe-val, akit akkor még csak Norma Jean Bakerként ismertek.

A gyűjtő szerint nem Marilyn van a filmen

A tekintélyes Monroe-relikviagyűjteménnyel rendelkező Scott Fortner azonban azt állítja: a filmen látható nő nagyobb darab és kevésbé nőies, mint a legendás filmsztár. "Ez nem Marilyn. Sem az áll, sem az ajkak, sem a fogak nem hasonlítanak. Marilyn apró kis teremtés volt. Ezt tényként mondhatom. Birtokomban vannak a ruhái" - jelentette ki a gyűjtő.

Borsa viszont arra hivatkozik, hogy a most kalapács alá kerülő film annak a 16 milliméteres felvételnek a párja, amely több mint egy évtizede bukkant fel. Mint mondta: a negyvenes években bevett szokás volt, hogy egyszerre két kamerával - 8 és 16 milliméteressel - is felvették a szexfilmeket, mert a közönség körében mindkét formátum forgalomban volt.

Borsa a 16 milliméteres verzió 1997-es eladásában is közreműködött. A filmet egy európai magazin vette meg, amely 600 ezer példányban forgalomba hozta, mielőtt az eredeti tekercset 1,2 millió dollárért megvásárolta egy gyűjtő. A felvétel itt-ott még fellelhető az interneten.

Fortner szerint sokan évek óta vitatják a film hitelességét, és mi is amellett érveltünk pár éve, hogy nem Monroe szerepel a felvételen. A filmen látható nő arca sok vonásában különbözik a világ által megismert sztárétól, viszont hasonlít a negyvenes évek végén az első filmjeiben, köztük a Love Happy című produkcióban látható Monroe-hoz. Azt Fortner is elismerte, hogy később a színésznő sokkal karcsúbb lett, több plasztikai műtéten is átesett, emellett vonásain a modelliskolában tanultak is változtattak.