Az oroszoknak is kell egy Reagan?

2011.09.05. 14:55

Ivan Ohlobisztyin rendkívül népszerű színész, rendező, író és újságíró, valamint felszentelt ortodox pópa indulni szándékozik a 2012-ben esedékes orosz elnökválasztáson. Ezt maga jelentette be hétfőn egy sajtóértekezleten Moszkvában, hangsúlyozva, hogy "ez igaz, és teljesen komoly".

Ohlobisztyin kifejtette: választási programként "filozófiai-ideológiai koncepciót" ajánl, olyat, amilyenre  szerinte szüksége van az orosz társadalomnak ahhoz, hogy nemzetté váljon, és amilyet más jelölt nem tud felkínálni.  Azt mondta, még nem tudja, honnan vesz pénzt a kampányra, de úgy gondolja, "ha valami érdekes felmerül, azt Isten segítségével az államnak kell megoldani".

Hozzátette: ahhoz, hogy politikával foglalkozzon, szüksége van az ortodox egyház "legalább hallgatólagos" jóváhagyására is, de ha ezt nem kapja meg, az legalábbis furcsa lesz, mert az egyház évtizedek óta afelé a koncepció felé tart, amelyet most javasolok".

A 45 éves Ohlobisztyin a moszkvai VGIK filmművészeti főiskolát végezte el, s a kilencvenes években sikeresen debütált filmszínészként és forgatókönyvíróként. Pappá 2001-ben szentelték. Egy ideig az egyházat szolgálta, majd saját kérésére felmentést kapott e kötelezettségei alól és folytatta színészi-rendezői pályáját, mellette különféle vallási műsorokat vezetett tévékben és rádiókban. Nős, két fia és négy lánya van.