Jogi védelmet kapott a Beatles

2011.09.12. 18:17

Meghosszabbította hétfőn a zenei producerek és előadók szerzői jogainak védelmét az Európai Unió, az eddigi 50 helyett 70 évig él a védelem. A döntéssel az Európai Unió gondoskodni akart arról, hogy a művészek egész életükben biztosítva legyenek, és kései éveikben ne kelljen jövedelmük csökkenésével szembesülniük.

Az 1960-as években tevékenykedő előadók ezrei álltak annak küszöbén, hogy elveszítsék lejáró szerzői jogaikat, és ezáltal jövedelem-kiesést szenvedjenek el. Köztük volt a Beatles, a Rolling Stones, Bob Dylan vagy épp Elvis Presley is.

Sok százezres nyugdíj

A hanglemezkiadók világszövetsége (IFPI) üdvözölte a döntést, Plácido Domingo operaénekes, a szervezet elnöke szerint a bejelentés nagyszerű hír az előadók számára, mert egész életükben élvezhetik munkájuk hasznát.

Az IFPI szerint a lépés közelebb hozta az Európai Uniót a nemzetközi szerzői jogi sztenderdekhez. Becslések szerint a jogvédelem meghosszabbítása 150-2000 eurós többletjövedelmet jelent az érintetteknek.

A 27 tagországnak két éve van arra, hogy átültesse saját jogrendszerébe a brüsszeli döntést, amelyet több ország is kifogásolt.
Az Európai Bizottság 2008-ban a szerzői jogvédelem 95 évre szóló meghosszabbítását szorgalmazta, az Európai Parlament azonban csak 70 évet támogatott.

Néhány ország tiltakozása évekig hátráltatta a döntés meghozatalát. Többek között Belgium, Svédország és Hollandia is az ellenzői közt voltak a minisztertanács szavazásán. A szakma egy része is ellentmondásosnak találja a határozatot, szakértők rávilágítottak, a művészek vajmi keveset profitálnak belőle, mert már pályafutásuk korai szakaszában lemondanak jogaikról lemezkiadójuk javára.

Az internetes zenei platformok is vesztesei lehetnek a döntésnek, a hosszabbítás miatt sok új lehetséges üzleti modell kevésbé lesz sikeres, nem tudják a felhasználók részére bocsátani az archívumukban szereplő régi felvételeket.