Makovecz életműve beteljesítetlen maradt

2011.09.27. 12:43
Művészként és kultúraszervező közéleti emberként is kiemelkedő alak volt Makovecz Imre, mondta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, aki Finta József, Fekete György, és Csete György mellett méltatta a kedden elhunyt Kossuth-díjas építészt. A Magyar Művészeti Akadémia örökös és gyakorló elnöke életének 76. évében hunyt el.

"Személyes véleményem az, hogy a 20. század utolsó évtizedeinek legkiválóbb műépítésze volt, azt is mondhatnám, hogy a vonal géniusza, a magyar kultúra kiemelkedő alakja" - fogalmazott a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) államtitkára.

"A sors keserű iróniája, hogy éppen akkor kellett távoznia, amikor kibontakozhattak volna nemcsak művészi, hanem kultúraszervezői képességei is. Életműve ilyenformán minden értelemben beteljesítetlen maradt" - utalt arra Szőcs Géza, hogy a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építész által alapított Magyar Művészeti Akadémia ebben az esztendőben köztestületté válva az eddiginél jelentősen nagyobb szerepet kap a magyar kulturális életben.

Szőcs Géza hozzátette, "késői korok" aligha fogják érteni, hogy Makovecz Imre miért nem kapott egyetlen jelentősebb megbízást sem Budapesten.

Makovecz Imrét a Nemzetierőforrás-minisztérium saját halottjának tekinti.

Finta József: az egyetlen igazi építészmester

Pályatársa Finta József szerint Makovecz a magyar kultúra egyik vezéregyénisége volt, nemcsak az építészet, de az egész magyar kultúra területén hatott.

"Nagyon régóta ismertük egymást, sok évvel ezelőtt együtt alapítottuk azt a Magyar Művészeti Akadémiát, amely most végre köztestületi rangra jutott. Már az, hogy ott, az alapításnál összejöttünk, mutatja, az építészetről, az épített világról vallott felfogásunk különbözősége ellenére sohasem tudtuk kikerülni egymást. Minden vitánk mellett tudtam és máig vallom, hogy ő az elmúlt félévszázad egyetlen igazi magyar építész mestere volt" - fogalmazott Finta, a Kossuth-díjjal szintén kitüntetett építész, akadémikus.

Finta József az elmúlt két-három évtized termését emelte ki Makovecz Imre munkásságából: ekkor született többek között a paksi templom és a százhalombattai templom, a sárospataki művelődési ház vagy legfrissebb épülete, a makói fürdő, amelynek már nem érte meg az átadását. "Ezek mind események voltak a magyar építészetben, attól függetlenül, hogy valaki egyetértett az építésszel vagy sem" - hangsúlyozta a pályatárs.

Fekete György: iskolateremtő mester távozott

"Makovecz Imre olyan mester volt, iskolateremtő képessége és személyes hitele olyan színvonalú, hogy hosszú időn keresztül pótolhatatlan marad "-  mondta Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke. Megjegyezte, Makovecz jó ideje gyengélkedett, halálának hírére azonban nem lehetett felkészülni. "Már zarándokolnak az emberek az MMA Kecske utcai székházába" - fűzte hozzá.

Mint Fekete György emlékeztetett, Makovecz Imrének nincs jelentős épülete Budapesten, nem lehetetlen azonban, hogy tervei között vannak olyanok, hogy az utódok egyszer veszik a bátorságot, és ebből valamit megvalósítanak.

December 1-jén az Iparművészeti Múzeumban nyílik kiállítás az 59 eddig elhunyt MMA-tag tiszteletére, akik közé hatvanadikként immár Makovecz Imre is csatlakozik; a nyitónapi Liszt-koncertet a Magyar Művészeti Akadémia az alapító emlékének fogja szentelni.

Csete György: az organikus építészet mozgatórugója volt

Makovecz Imre tanító volt, az egész organikus építészeti irányzat mozgatórugója, az általa kiírt magánpályázatokkal folyamatos gondolkodásra, tettre sarkallta pályatársait is - mondta Csete György, a szintén Kossuth-díjas építész.

Makovecz Imre munkái közül az új makói fürdőt említette, amelyről tollából cikk is megjelent. Mint mondta, az építésznek több épülete áll Makón, a fürdő a város közepén épült. "Parádés, gyönyörű épület, amelyet félkész állapotban láthattam, bejárhattam" - mondta, hozzátéve, hogy az épület tetőszerkezetének harmada egy hónapja leégett. "Hogy ki fogja befejezni, nem tudom" - jegyezte meg.