Feljelentést tettek a MAK vagyonával való visszaélés ügyében

2011.10.04. 13:32
Hűtlen kezelés alapos gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vagyonával való visszaélés ügyében L. Simon László országgyűlési képviselő (Fidesz) kedden a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöki teendőit ellátó képviselő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a MAK az egyik legfontosabb kulturális közalapítvány, amely a javarészt a szocializmus idejéből visszamaradt, jelentős művészvagyont hasznosítja és kezeli.

A kormány májusban döntött a legtöbb közalapítvány, így a MAK megszüntetéséről, melynek koordinálására miniszteri biztost nevezett ki. Mint azonban a képviselő megjegyezte, a miniszteri biztos hatáskör hiányában nem utasíthatja, csupán figyelmeztetheti a MAK kuratóriumát.

L. Simon László feljelentése szerint Sári Csaba, a MAK akkori alelnöke, később elnöke 2003-ban havi 300 ezer forintos díjért a 100 százalékban a MAK tulajdonában álló Képcsarnok Kft-vel megbízási szerződést kötött, melyet azóta többször meghosszabbítottak, Sári azonban az alelnöki, majd elnöki feladatkörébe tartozó tevékenységeken kívül munkát nem végzett.

Felmerül továbbá annak a gyanúja, hogy a Képcsarnok Kft. vagyonát és bérleményeit folyamatosan kiszervezik - tette hozzá a képviselő, aki szerint nem különíthető el a MAK és a Képcsarnok Kft. tulajdonában álló műalkotások köre, és egy szeptemberi, szúrópróbaszerű ellenőrzés szerint a műtárgyak csaknem 10 százaléka nem volt fellelhető.

Ez a tény azért különösen fontos, mert a Képcsarnok Kft. kezelésében több mint 40 ezer műtárgy található több száz millió forint értékben - hangsúlyozta. L. Simon László, akinek elmondása szerint Turi Hedvig, a kft. ügyvezetője "felelős őrzésre" nyolc műalkotást jelenleg saját lakásában tart.

Hűtlen kezelés minősített esetének gyanúját veti fel a hédervári kastély 2002-ben megkötött bérleti szerződése is, amely az ingatlan jellegéhez és bérletéhez képest rendkívül alacsony bérleti díjat állapított meg, ráadásul ezt 2009-ben 50 százalékkal még csökkentették is - közölte a képviselő, aki feljelentésében a szerződés további visszás részleteire is felhívta az ügyészség figyelmét.

L. Simon László szerint vizsgálatot igényel a MAK süttői telephelyének bérleti szerződése, a közalapítvány 99 százalékos tulajdonában álló Akadémiai Nyomda Kft. veszteséges működtetése, és az is, hogy a Képcsarnok Kft. az elmúlt években jelentős összegben számolt el kiküldetéseket dolgozói számára, akik közül némelyek sem gépjárművel, sem jogosítvánnyal nem rendelkeztek, és egyes elszámolt kiküldetések nem valósultak meg.

"Ami itt folyik, az a magyar képzőművészet kirablása, és ezt meg kell állítanunk" - fogalmazott L. Simon László, aki az MTI kérdésére elmondta: azért most tette meg a feljelentést, mert mostanra álltak össze az ahhoz szükséges anyagok.