Így élje túl az összeomlást dizájnnal

2011.10.05. 21:50
Átadták a Formatervezési díjakat az év legjobb dizájntermékeinek. Cserekereskedelmi só tárolására is alkalmas edzőeszköz, kamuflázs filctáska és politikailag is áramvonalasított kiállítás az Iparművészeti múzeumban.

A dizájn csak a köznyelvben jelent olyasmit, hogy funkciótlan, de menő légterelő szárnyakat szerelünk az mp3-lejátszóra. A jól tervezett tárgy ugyanis nem feltétlenül feltűnő, viszont könnyebb megnyomni rajta a gombot, egyszerűbb belőle kiszállni vagy biztosabban működik a klimatikus viszonyaink közt. Azaz élvezhetőbbé teszi életünket.

Ha innen nézzük, akkor mostanra maga a formatervezési díj dizájnja is tökéletesre csiszolódott. A dizájndíj kiállítása ugyanis harmonikussá és boldoggá teszi a látogatót, mert a kreativitásfokozó játékok, a relaxációs lebegőkabin, a falra akasztható mosógép vagy az elektromos autó azt az érzetet keltik, hogy a világ fejlődése töretlen, civilizációnknak nincs szüksége másra, mint újabb elmés szerkezetekre, amelyek segítenek a szabadidő kellemesebb eltöltésében, a tanulásban és a környezetbarát utazgatásban.

Miközben persze életszerűbb lenne aranyrúdtartó zsebekkel ellátott könnyű utcai viseletet tervezni, amely az euró összeomlása után lesz igazán praktikus ruhadarab. Vagy kifejleszthetnék a kézifegyverré alakítható nejlonszatyrot, ha kitörne a válság miatt jósolt európai háború.

Szerencsére azonban a krízis nem türemkedik be mélyen a formatervezési díj kiállítására, így a látogatók igen magas élvezeti fok mellett sétálhatnak végig az Iparművészeti múzeum termein.

A készségfejlesztő dobókocka, amely egyszerre vakbarát, mágneses és logikai játék annak ellenére is elvarázsolt minket, hogy a bűvös kockát is csak a színes matricák lekapargatásával tudjuk kirakni. A Cocodice nevű termék nyert a neves Red Dot dizájndíjon is, köszönhetően annak, hogy nem egyetlen ötletből áll, hanem végiggondolt és gyártásra kész termékcsaládról van szó: a kis mágneses kockák kiegészülnek azok felnagyításával létrehozott puffokkal, jópofa csomagolással és kidolgozott logikai játékok sorával. Hiányérzetünk csak amiatt volt, mert az útmutató nem fejtette ki, mire használható majd ez a dolog a Mad Max-viszonyok között.

Előremutatóbb a Sparrowbag nevű sporteszköz, ez ugyanis egyrészről csatlakozik a legújabb testedzési trendekhez, amelyek specializált kondigépek helyett nyeles súlyok lengetésében hisznek. A homokkal töltött, emelgethető zsákok nem csak hogy jobban fejlesztik az izmokat, mint bármilyen hightech eszköz, de gyengéden vissza is vezetik a felhasználót a primitív eszközök használatába. Semmi csiga, semmi emeltyű vagy dizájnolt markolat. A termék egy színes zsák, amit emelgetni kell. A sporteszköz további előnye, hogy önvédelmi eszköznek, és a cserekereskedelemnél használatos só tárolására is kiváló.

A jövő szempontjából három terméket tudunk még kiemelni. A Mikrobi formájú kandallót, ami letisztult formáival, három lábával és a régi rajzfilm megidézésével a boldog békeidőkre emlékezteti majd a köré gyűlő túlélőket. Ma és a szomorú jövőben is jól használhatók majd a legömbölyített formákkal operáló filctáskák is: formaviláguk eredeti, tapintásuk kellemes, natúr színüknek köszönhetően pedig könnyen elrejtőzhetünk lepusztult házak közt, vagy akár a kiégett erdőben.

De előremutató a nyeregformájú ülőkével tervezett összecsukható szék is, mivel elegáns és könnyű. Filigrán formája miatt pedig talán beépíthető lesz a nadrágba, lehetővé téve, hogy a hajlék nélkül maradt emberek anélkül üldögéljenek az utcán, hogy ezen vétségük miatt elvigye őket a bűnözés visszaszorítása helyett az ártatlan emberek vegzálására átdizájnolt rendőrség.

A többi termék azonban már csak a kiállítás élvezeti értékét növeli, jövőnk szempontjából sajnos értékelhetetlenek. Mert mire használjuk majd a relaxációs lebegőkabint, aminek langyos, sós vizében egy óra alatt egész éjszakányit pihenünk? A szerkezetet fával felfűteni nagyon macerás, meg különben is, ki akarna keveset aludni, amikor rengeteg időnk lesz, és amíg alszunk, addig sem kell vad motoros bandákkal dulakodnunk?

Szintén bódító a Time magazinban a legjobb 50 fejlesztés közé sorolt ökoautó, a minimalista japán műalkotásra emlékeztető mosógép, vagy a zen tisztaságú gömblámpa.

A legjobban mégis a formatervezési díj egészének áramvonalasítása nyerte el a tetszésünket. Az új dizájn jegyében a díj szakított azzal a szokással, hogy művészettörténészt, szociológust, újságírót kérnek fel a katalógus bevezetőjének megírására. Idén a CBA alelnöke, Lázár Vilmos írt előszót, amiben nem is az az érdekes, hogy a szövegből hosszas műhelymunka után annyit tudtunk kihámozni, hogy Lázár pont ugyanúgy választ magának lovat, mint kiflit. Hanem hogy a vállalkozó és cége a Fidesz kampányának támogatója volt, a párt pedig azóta CBA-barát gesztusokkal kedveskedik az élelmiszerláncnak, szóval ilyen minőségében a cégvezető nyilván sokat segített a rendezvény aerodinamikai mutatóin.

Ha a szervezők ennyire ügyesen dizájnolnak tovább, jövőre Simicska Lajos gyermekeinek só-liszt gyurmából készült hamutartóin keresztül ismerkedhetünk a friss formatervezési trendekkel.