Nyílt levélben tiltakoztak a fővárosi színházigazgatók, Tarlós hajthatatlan

2011.10.08. 13:11 Módosítva: 2011.10.08. 16:50
Kilenc fővárosi színházigazgató felháborodott azon, hogy Dörner Györgyöt nevezte ki Tarlós István az Új Színház élére. A végre megszólaló főpolgármester szerint pedig éppen az elfogadhatatlan, hogy a "legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból".

Kilenc budapesti színházigazgató egy Tarlós Istvánnak címzett nyílt levélben tiltakozott szombaton az Új Színház élén történt vezetőváltás miatt. "Szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan" – írja többek között Eszenyi Enikő, Mácsai Pál és Szirtes Tamás az új igazgató pályázatáról.

A progresszív belvárosi színházat 13 éve vezető Márta István is pályázott az Új Színház igazgatói posztjára, és az illetékes szakmai bizottság is őt támogatta 6-2 arányban. Tarlós mégis Dörner György kinevezését írta alá, ennek értelmében 2012. február 1-től már az ismert szélsőjobboldali színész vezeti a kulturális intézményt.

Dörner György színigazgatói pályázatát az Átlátszó.hu közölte csütörtökön. Dörner programjában többek között azt írja, hogy az Új Színházat Hátország színházra kereszteli át, Csurka Istvánt megteszi intendánsnak és utal arra, hogy a nemzeti-jobboldali sajtóból toboroz nézőközönséget

Megszólalt az ügyben Ascher Tamás, a pályázatokat elbíráló bizottság egyik tagja is. Ascher a Színház.hunak elmondta, szerinte egyértelműen politikai döntés született, mert Dörner pályázata egy blöff, szakmailag értékelhetetlen.

A jobboldalt is megosztotta

Vidnyánszky Attila, a 2008-ban alakult, jobboldali színházdirektorokat egyesítő Magyar Teátrumi Társaság elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjút, meggondolatlan és elhibázott döntésnek nevezte Dörner kinevezését, . A debreceni Csokonai Színház igazgatója szerint "egy normális anyagi helyzetben lévő, izgalmas darabokkal működő színházat dúlnak így szét". Ugyanebben a lapban viszont Bayer Zsolt arról írt publicisztikát, hogy Csurka az ország egyik legjobb drámaírója, a liberális és szocialista értelmiség mégis kaszára és kapára kapott. "Amit Csurka letett a magyar irodalom asztalára, sokszorosan felülmúlja sok-sok ma ünnepelt, agyonsztárolt, minden nyelvre lefordított zseni életművét" - állítja Bayer.

Dörner kinevezését az Aradi Kamaraszínház is kommentálta, amelyet a színész megnevez pályázatában. “Folyamatos munkakapcsolatot kivánok kialakítani a Tapasztó Ernő által vezetett Aradi Magyar Kamaraszínházzal” – írja Dörner pályázatában, nem pontosan említve a színház nevét. A színház honlapján Nótáros Lajos művészeti tanácsadó azonban így fogalmaz: "Dörner György nem egyeztetett velünk, az Aradi Kamaraszínház semmiféle kapcsolatban nem áll vele, éppen ezért a pályázó idézett megfogalmazása számunkra értelmezhetetlen."

Közben a Facebookon Dörner kinevezése ellen tiltakozó tüntetés kezdett szerveződni, a szervezők október 21-én akarnak demonstrálni az Új Színház előtt.

Tarlós szerint elfogadhatatlan az elfogadhatatlanozás

Tarlós István főpolgármester szombat délután - először Dörner kinevezése óta - reagált a színházigazgatók levelére. A fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-nek úgy fogalmazott, Tarlós "lezártnak tekinti a fővárosi színházigazgatók kinevezése körül kialakult vitát."

Szűcs Somlyó Mária hozzátette, a városvezetés azt tartja elfogadhatatlannak, hogy a "legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból".

A kilenc igazgató levelének szövege

Tisztelt Főpolgármester Úr!

 Alulírott budapesti színházigazgatók az Új Színházban történt igazgatóváltás kapcsán fordulunk Önhöz.

Megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan.

Tisztelt Főpolgármester Úr, a fővárosi színházi élet az elmúlt évtizedekben számos mély társadalmi változás közepette őrizte meg nézőit, minőségét és nemzeti elkötelezettségét. Ennek oka mindvégig a megalapozott szakmaiság volt.

Nézőink és színházi műhelyeink megtartása közös felelősségünk.

Budapest, 2011. október 8.

Tisztelettel:

Bálint András, Eszenyi Enikő, Mácsai Pál, Máté Gábor, Meczner János, Puskás Tamás, Szabó György, Szirtes Tamás, Zimányi Zsófia