Csurka elárulta, ki lesz az Új Színház főrendezője

2011.10.10. 10:36 Módosítva: 2011.10.10. 10:36
A kortárs magyar dráma színháza lesz a jövő évadtól az Új Színház – ígéri Csurka István, a leendő intendáns, aki szerint ez volt a lényege az igazgatói pályázatnak, amelyet Dörner György megnyert. Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg.

Csurka István szerint az ő ötlete volt, hogy hogy legyen a magyar drámának egy saját színháza. Az MR1-Kossuth rádió szerint az Új Színház egy beleszóló, politikus színház lesz. Ezért Csurka drámát akar íratni a privatizációról és Gyurcsány Ferenc „regnálásáról”, amit az egyik legnagyobb nemzeti tragédiának nevezett.

Az intézményt hárman fogják vezetni: Dörner György igazgatóként, Csurka István intendánsként és Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg. Csurka szerint színpadra viszik az ő és Pozsgai műveit is, amelyeket évek óta nem játszanak a színházak.

Veszprém, 2010. június 29. Pozsgai Zsolt rendező
Veszprém, 2010. június 29. Pozsgai Zsolt rendező
Fotó: Nagy Lajos

Az intendás arra számít, hogy számukra a jövő őszi lesz az igazi nyitás, addig az átadás-átvétel fog lezajlani és minden fillért meg kell nézni, mert neki nagyon gyanús a mostani vezetés gazdálkodása. Azt is elmondta, hogy továbbra is számítanak a mostani társulat tagjaira, hiszen többükkel most is együtt dolgoznak, olvasható a hvg.hu-n.

Pozsgai Zsolt drámaíró, de számos magyar film forgatókönyvét is ő jegyzi, ezek közül a legismertebb a Schell Judit főszereplésével készült Konyec, amiért a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is megkapta a Magyar Filmszemlén. A Janus című film is az ő munkája, ami Stohl András főszereplésével bukott meg az artmozikban. Az 1960-ban született, Szép Ernő-díjas író már volt a Madách- és a Kolibri Színház dramaturgja is, jelenleg a budapesti Komédium Színház művészetei vezetője és a Horatio Film igazgatója.

Október 8-án a Budapesti Kamaraszínház Ericcson Stúdiójában mutatták be rendezését, Agota Kristof John és Joe című darabját.

A bejelntéssel kapcsolatban a Dunántúli Napló megkereste az érintettet is, aki meglepve reagált a hírre.

- Én internetet nem szoktam olvasni, de más forrásból sem értesültem még róla - nyilatkozta Pozsgai Zsolt. - Úgyhogy nyilatkozni semmiképp nem tudok minderről. Egy biztos, hogy Dörner Györgyöt ismerem, szeretem, jól tudtunk együttműködni színpadon és filmforgatáson is. Úgyhogy ha kéri, boldogan dolgozom vele ismét.