Egy folyót csomagolna be az amerikai művész

2011.10.10. 15:34 Módosítva: 2011.10.10. 15:34
Az Over the River foszforeszkáló szövetpaneljei a nyári hónapokban két héten át függenének a folyó fölött.

Közelebb jutott a megvalósításhoz a bolgár származású amerikai performer, ismert "csomagolóművész", Christo Over the River (A folyón át) elnevezésű vállalkozása: Colorado állam bérbe adja neki az Arkansas folyó beburkolásához szükséges földterületet.

A haszonbérleti szerződés öt évre szól, és 26 ezer dollárral gazdagítja a szövetségi állam kincstárát. A hatóságok közlése szerint a pénzt helyi iskolák kapják majd.

Christo először 1992-ben vetette fel ötletét, amelynek értelmében Salida és Canon City között nyolc szakaszon, összesen mintegy kilenc és fél kilométeren húznának ki drapériát az Arkansas felső folyása fölött. Az Over the River foszforeszkáló szövetpaneljei a nyári hónapokban két héten át függenének a folyó fölött.

A terv egyes információk szerint leghamarabb 2014-ben valósulhat meg. A költségeket litográfiák és egyéb művészeti alkotások eladásából kívánja előteremteni Christo, aki 1935-ben született a bulgáriai Gabrovóban.

A művész a sydneyi tengerpart és több floridai sziget mellett egyebek között a berlini Reichstagot is becsomagolta már: a megfagyott vízesést szimbolizáló burkolatra 5 millió ember volt kíváncsi a német fővárosban.