Julian Barnes kapta a Booker-díjat

2011.10.19. 00:58

A fogadóirodák favoritja, Julian Barnes angol író vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Booker-díjat.

Barnes az utóbbi 27 évben negyedszer szerepelt a legesélyesebbek listáján, és ezúttal a The Sense of an Ending című regényével be is gyűjtötte az 50 ezer font (17 millió forint) pénzjutalommal járó díjat. A 65 esztendős író 1984-ben Flaubert papagája, 1998-ban Anglia, Anglia, 2005-ben pedig Arthur and George című könyvével került fel a Man Booker Prize szűkített listájára.

Díjnyertes könyvének cselekménye gyermekkori barátok párhuzamos életútjai körül szövődik, egyikük naplószerű elbeszélésében.

Az idei Booker-zsűri elnöke Stella Rimington, a brit elhárítás (MI5) egykori vezetője volt, aki annak idején angol irodalomból diplomázott az Edinburghi Egyetemen.

A nyugalmazott titkosszolgálati vezető kedd esti méltatásában "a XXI. század emberiségéhez szóló, gyönyörűen megírt könyvnek" nevezte a díjazott alkotást, olyan műnek, amely jellemzői alapján "az angol irodalom klasszikusai közé tartozik".

Stella Rimington elmondta: a zsűriben olyan mértékű egyetértés alakult ki a díj odaítéléséről, hogy a tagok "fél óra alatt jutottak egyhangú döntésre" a nyertes személyét véglegesítő keddi ülésen.

Hasonló egyetértés mutatkozott a brit fogadóhálózatok között is: mindegyikük a legnagyobb eséllyel - vagyis a legkisebb pénznyereménnyel - ajánlotta fogadásra, hogy Barnes kapja az idei Bookert. A William Hill országos fogadóhálózat például igen szűk, 6-4-es oddsszal írta ki ezt a fogadási lehetőséget.

A Booker-díj idei hatos listáján Barnes mellett két elsőkönyves angol író - Stephen Kelman (Pigeon English) és A. D. Miller (Snowdrops) -, két kanadai szerző - Patrick deWitt (The Sisters Brothers) és Esi Edugyan (Half Blood Blues), valamint Carol Birch brit írónő szerepelt (Jamrach's Menagerie).

Barnes a hazai olvasók előtt sem ismeretlen, magyarul a következő kötetei olvashatók: Flaubert papagája,  Dumáljuk meg rendesen,
Szerelem meg miegymás,  A világ története 10 és ½ fejezetben,
A napba nézve.

Az újságíróként és tévékritikusként is dolgozó Barnes első regénye, a Metroland 1980-ban jelent meg, amiért a Somerset Maugham-díjat is odaítélték neki. Regényei mellett Dan Kavanagh álnéven krimiket is írt.

Az 1968-ban alapított és először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A díjat azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok azon szerzői kaphatják, akiknek regényét az adott évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsűri.

A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű patinás befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.