Liszt Ferencre emlékeztek világszerte

2011.10.22. 18:44
A zongoravirtuóz zeneszerző születésnapját a világ számos országában koncertekkel ünnepelték.

Kiemelkedő művészként és nagy európaiként méltatta Liszt Ferencet Christian Wulff német államfő azon az emlékünnepségen, amelyet a világhírű zeneszerző és zongoraművész születésének 200. évfordulóján, szombaton rendeztek Weimarban.

A megemlékezés a csúcspontját jelentette azoknak a programoknak, amelyeket Türingia tartományban, illetve annak fővárosában, Weimarban az idei Liszt-év alkalmából rendeztek. Egyedül ebben a keleti tartományban február óta kereken 200 Liszt-emlékprogramot tartottak, és a különböző rendezvényeken részt vevő Liszt-rajongók száma elérte a 75 ezret. Christine Lieberknecht türingiai miniszterelnök, a tartományi programsorozatot nagy sikerként értékelte, és elmondta, hogy a város tovább kívánja ápolni Liszt kulturális örökségét.

A születésnap nem véletlenül európai esemény - mutatott rá a német államfő, utalva arra, hogy a Magyarország és Ausztria mellett Németország által is magáénak vallott, világhírű zeneszerző a német, az osztrák, a magyar, a francia, az olasz vagy épp az orosz koncerttermekben egyaránt fellépett. Jelentős mértékben neki köszönhető, hogy Weimar az európai és a német kultúra egyik fővárosává vált - jelentette ki Christian Wulff, utalva arra, hogy a Goethe-korszak után Liszt a várost újabb virágzáshoz segítette.

Este a Weimarhalléban a Weimari Liszt Intézet rendez hangversenyt, amelyen a zeneakadémia professzorai és növendékei játszanak Christian Thielemann vezényletével.
Liszt Ferenc 1848-tól 13 évig élt a kedvenc városának számító Weimarban és több mint 10 éven keresztül a helyi Staatskapelle vezető karnagya volt. Egykori nyári rezidenciája ma múzeumként működik, Weimar legfőbb büszkeségének számít, és valóssággal vonzza a látogatókat.

Szöulban a dél-koreai Filharmonikusok és a Szöuli Egyetem szimfónikus zenekarának muzsikusaiból álló együttes LI Szang Hun vezényletével adta elő Liszt egyik legjelentősebb művét, a Krisztus oratóriumot. Az angliai Liverpoolban Liszt Ferenc-emléktáblát avattak a Williamson Square nevű terén működő Playhouse színházban. A szombaton felavatott emléktábla azt is felidézi, hogy Liszt Ferenc 1840. december 1-jén az akkor ugyanezen a téren álló - 1965-ben lebontott - Theatre Royal színházban koncertezett.

Késő délután a Budapesten megalakult Liszt-workshop és a weimari zeneakadémia tiszteletbeli elnöke, Detlef Altenburg zenetörténész professzor tartott előadást Liszt ma címmel. Egyben átadták a Liszt Emlékdíjat a neves német karmesternek, Kurt Masurnak.

A Magyar Állami Operaház előtt álló Liszt-szobornál koszorúzással emlékeztek meg az évfordulóról, a dalszínház társulata és vezetői nevében Héja Domonkos megbízott főzeneigazgató helyezett el koszorút.

A World Liszt Day, azaz a Liszt világnap központi helyszínén, a Szent István-bazilikában a megemlékezések csúcspontjaként a Nemzeti Filharmonikusok és a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában, Kocsis Zoltán vezényletével hangzott fel a Krisztus oratórium.