no

Csák Ferenc távozik a Nemzeti Galéria éléről

2011.11.07. 18:20 Módosítva: 2011.11.07. 18:22

Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója december 31-i hatállyal lemond tisztségéről - közölte az intézmény hétfőn. A főigazgató „az elmúlt hetek történéseivel”, a Nemzeti Galériának a Szépművészeti Múzeumba olvasztásával indokolta döntését.

A közlemény felidézi, hogy 2012. március 1-jével megszűnik a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény. „E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése pár hónap leforgása alatt” - áll a múzeum közleményében. A Nemzeti Galéria október végén már tiltakozott az elképzelés ellen.

A mostani közlemény szerint az elmúlt hetek történései alapján a Nemzeti Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett Csák Ferenc nem látja lehetségesnek a felelősségteljes szakmai irányítást. Ezért levélben értesítette Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A 36 éves Csák Németországban szerzett művészettörténész-diplomát, később sikertelenül indult az MSZP színeiben Sopronban. Karrierje a szintén soproni származású Hiller István minisztériumának felkérésére a németországi kulturális évad vezetésével folytatódott, majd a Pécs 2010 projekt kormányzati koordinátoraként tűnt fel. Végül még közelebb emelkedve Hiller Istvánhoz külügyi szakállamtitkári megbízatást kapott. Innen érkezett 2009 novemberében az ország egyik legjelentősebb gyűjteményének élére úgy, hogy a szakma az eredményhirdetés előtt megjósolta, ő lesz a nyertes.

Nemcsak az önállósága szűnhet meg a Nemzeti Galériának a Szépművészeti Múzeumba való beolvasztásával, de térben is közelebb kerülhet egymáshoz a két intézmény. Kormányzati tervek szerint a Városligetben, a Műcsarnok mögött kapna új épületet a galéria. Bár hivatalosan nem mondták ki, hogy ez így történik majd, de ezzel meglenne a lehetőség arra, hogy a Várból kiköltöző gyűjtemény (és a Széchenyi könyvtár) helyére kormányzati hivatalok bútorozzanak be. Azt ugyanis már bejelentették, hogy a miniszterelnökség 2014-ig elhagyja a Parlament épületét.