Az NMHH sikeresnek nevezte saját munkáját

Index, MTI
2011.11.30. 11:23 Módosítva: 2011.11.30. 13:46
Az NMHH kevesebbszer bírságolt, mint elődje, és a kereskedelmi csatornák szerint is szakmai partner. A hatóság szerint nem igazolódtak be a médiatörvény miatti félelmek, a kereskedelmi média pedig arról panaszkodik, hogy a közmédia állami pénzen kínál kereskedelmi tartalmakat.

Sikeresnek nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei évét a szervezet elnöke a Korrektúra konferencia keddi nyitó előadásában, Balatonalmádiban. Szalai Annamária elmondta: a médiatörvénnyel kapcsolatos elvont viták után végre a jogalkalmazói gyakorlat eredményeinek bemutatására van lehetőség.

Szalai Annamária közölte: az NMHH sikeréhez hozzájárult az együttműködése a civil és a szakmai szervezetekkel. Az elnök az elmúlt egyéves tevékenységet bemutató előadásában a hatóság feladatai közül kiemelten fontosnak nevezte a kiskorúak védelmét célzó szabályok betartatását.

A médiatanács szankcionálás esetén az arányosság és a fokozatosság elvét követi, a legenyhébb jogkövetkezményként a felhívást alkalmazza. Ezt támasztja alá, hogy arányát tekintve nagyjából harmadával kevesebb alkalommal élt pénzbeli szankció lehetőségével, mint jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület - közölte Szalai Annamária.

A kiskorúak védelméről szóló szabályok érvényesítéséről szólva elmondta: az RTL Klub tavaly és idén tavasszal sugárzott valóságshow-jának többszöri bírságolása miatt a csatorna ősz óta már 21 órától sugározza a programot. Arról is beszámolt, hogy a médiatanács a TV2 valóságshow-ját is vizsgálja.

Szalai Annamária elmondta, hogy a külföldön letelepedett, de Magyarországra sugárzó csatornák szabálysértő tartalmaival kapcsolatban az eljárás megindítására az új médiatörvény a korábbinál szélesebb körben ad lehetőséget. Ehhez kapcsolódva közölte, hogy a román társhatóság már szankcionálta a Cool TV-t a Való Világ 4 miatt.

Egyelőre jobb mint az ORTT
Az elnök elmondta azt is, hogy a hatóság hivatalból nem, csak kérelemre jár el, illetve a kiegyensúlyozottság követelményének megsértése esetén anyagi szankciót nem lehet kiszabni. A hatósághoz több mint száz kiegyensúlyozottság-vizsgálati kérelem érkezett, ezek fele egy parlamenti párttól – mondta Szalai Annamária, hozzátéve: a hatóság eddig egyetlen esetben állapította meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértését.

Az elnök a sikerek közé sorolta a társszabályozási szerződések megkötését, amelynek eredményeként a magyar médiapiac szinte teljes egészét lefedő négy szakmai szervezettel állapodott meg az NMHH, amelyek, nem hatósági jogkörben, eljárhatnak a nyomtatott és az online sajtóval, valamint a lekérhető tartalmakkal kapcsolatos panaszok ügyében.

"Nem igazolódott be a törvény hatályba lépése körüli hisztéria, ugyanis nagyon kevés panaszról és egyelőre összesen egy befejezett ilyen eljárásról tudunk" - tette hozzá.

Ugyanezen az állásponton volt a két országos kereskedelmi csatorna jogi igazgatója is.

Egyelőre nem igazolódtak be azok az előre vélelmezett félelmek, amelyek egy évvel ezelőtt fogalmazódtak meg az akkor új médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta az RTL Klub jogi igazgatója. Kaszó Klára - egyetértve Péntek Zoltánnal, a TV2 jogi igazgatójával -, ugyanakkor úgy vélte: az NMHH sokkal nagyobb segítséget nyújt a média szereplőinek, mint elődje. "Szakmai munka végzésére van lehetőség" - tette hozzá.

Az állam pénzén versenyeznek

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke a társszabályozás lehetőségét nevezte a médiatörvény társadalom számára hasznos alapjának. Beszámolt ugyanakkor a média átalakulásának azon elemeiről, amelyekkel kapcsolatban szerinte további egyeztetésre lenne szükség. Ezek között említette, hogy a lapkiadók kedvezőtlenül élték meg a televíziók reklámlehetőségeinek bővítését, ez ugyanis a nyomtatott sajtótól von el forrásokat. Kovács Tibor ugyancsak bírálta, hogy a közmédia versenybe kíván lépni a legnagyobb internetes szolgáltatókkal, ami szerinte azt jelenti: közpénzből jön létre piacbefolyásoló erővel rendelkező platform.

Ugyanez a téma került szóba abban a vitában is, amelyben Rákay Philip, az m1 intendánsa, és Róbert Ákos az RTL Klub vezérigazgató-helyettese beszélgetett. Az Origó beszámolója szerint Róbert Ákos arra panaszkodott, hogy a közszolgálati tévé a reklámpiacon is jelen van, miközben állami milliárdokból gazdálkodik. A helyzetet egy olyan bolthoz hasonlította, ahol két dobozos tejet kapni, az egyik száz százalékban államilag dotált, a másik tisztán gazdálkodói termék.

“Az élet harc” - válaszolt erre Rákay Philip, aki szerint a közszolgálatnak vissza kell vágnia a kereskedelmi tévéknek, mert például az RTL Klub kétszázas szókincsű idiótákat, diszlexiás hülyegyerekeket szabadított csak a nézőkre.