Magánpénzből restauráltat a Louvre

2011.12.02. 08:40

A párizsi Louvre Múzeum egyéni mecénások segítségét kérte ahhoz, hogy restaurálhasson két egyiptomi épületrészt, amelyek a jövőbeli Iszlám Művészetek főosztálya gyűjteményében szerepelnek majd. Egy évvel a "Mindenki mecénás" elnevezésű kampány sikere után, amely révén a nagyközönség bőkezűségének köszönhetően sikerült a múzeumnak megszereznie A három grácia című Lucas Cranach-remekművet, a Louvre most újabb kampányt indít a restaurálandó kairói kincsek érdekében.

A kampány segítségével egy eddig darabokra szedve ládákban őrzött, XV. századi, 4 méter magas mameluk előcsarnokot, illetve egy XVIII. századi áttört rácsos balkonablakot szeretnének helyreállítani.  A látványos építészeti elemeket eddig soha nem tudták restaurálni és kiállítani – közölte a Louvre, amely 2012 nyarán, az Iszlám Művészetek főosztály megnyitóján szeretné bemutatni őket a nagyközönségnek.

Az adományok gyűjtése december 1-től február 29-ig tart. A múzeum 500 ezer eurót (152 millió forintot) szeretne összegyűjteni a két, 1,2 millió euró (346 millió euró) értékű műkincs restaurálásához. Tavaly a Louvre 1,26 millió eurót (382 millió forint) gyűjtött össze négy hét alatt 7200 magánszemélytől arra, hogy megvásárolhassa A három gráciát (1531), amelyet összesen 4 millió euróért (1,2 milliárd forintért) kínáltak a múzeumnak megvételre.

Az adományozók belépőt kapnak a két műtárgy megtekintéséhez az Iszlám Művészetek főosztályon. Kétszáz euró feletti adományozás esetén magánlátogatást tehetnek a kiállításon kedden, amikor a múzeum zárva tart. Ötszáz eurós vagy annál nagyobb adomány esetén ezt magán esti előadás keretében tehetik meg.