Lomnici-ügy: figyelmeztetést kapott az MTI Hírcentrum főszerkesztő-helyettes

2011.12.13. 23:08 Módosítva: 2011.12.14. 12:47

"Belénessy Csaba, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a mai napon figyelmeztetésben részesítette az MTI Hírcentrumának főszerkesztő-helyettesét a 2011. december 3-án a Duna Televízió és a Magyar Televízió esti híradójában látható, a szlovák állampolgárságától megfosztott 99 éves rimaszombati magyar tanárnőről készült anyag kapcsán" - áll az MTI közleményében. A főszerkesztő-helyettest - vélhetően Hegedűs Istvánt - a közlemény név szerint nem említi. A híradóban - a szöveg szerint - "súlyos hiba történt".

Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálva volt látható a nyilatkozó Tőkés László mögött.

"Az MTI vezérigazgatója utasítja az érintett munkatársat, tegye hatékonyabbá az adásba kerülő tartalmak kontrollját, hogy ennek segítségével a hasonló esetek a jövőben elkerülhetők legyenek, és ismételten elnézést kér az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől" - áll a közleményben.

Pár napja még csak egy vágó, a szerkesztő riporter, és a Duna televízió aznapi felelős szerkesztője kapott vezérigazgatói figyelmeztetést.

Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke, aki éppen a retusálás miatt kezdett éhségsztrájkba, akkor azt nyilatkozta: Hegedűs István, az MTI Hírcentrum főszerkesztő-helyettese adott utasítást arra, hogy ne jelenjen meg Lomnici Zoltán ezen a bizonyos felvételen.

Informálisan úgy tudjuk, hogy Hegedűs nem azért kapott figyelmeztetést, mert utasítást adott volna, hanem azért, mert az ő felelőssége, hogy milyen tudósítások kerülnek a Duna TV Híradójába.

Az ügy teljes kivizsgálásért szombat délután óta éhségsztrájkolók ezzel a büntetéssel nem elédnek meg. Nagy Navarro Balázs az Indexnek elmondta, "addig nem mennek el és nem adják fel az éhségsztrájkot, amíg az MTVA hírigazgatója, Papp Dániel, az MTI Hírcentrum vezetője, Élő Gábor, két helyettese, Németh Zsolt és Hegedűs István nem távozik posztjáról. És elvárjuk azt is, hogy a vezetőség kérjen bocsánatot az érintetten túl a közvéleménytől is, amiért az egész ügyről egyetlen egyszer sem tudósított, az emberek csak az MTI-nek adott közleményeikből értesülhetnek" - mondta Nagy Navarro.