Két fővárosi színház bukhatja a támogatását

2011.12.16. 22:34 Módosítva: 2011.12.16. 22:35

Az erőforrás minisztérium 2012. január elsejei hatállyal megvonja a Játékszín teljes támogatását, értesült a színház.hu. Balázsovits Lajos egyelőre nem kívánt nyilatkozni ez ügyben, de december 21.-ére sajtótájékoztatót hirdetett, és egyben rendkívüli társulati ülést is tart. A színházi portál meg nem erősített információi szerint a Nefmi megvonja a Budapesti Kamaraszínház támogatását is.

A portál felidézi: Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója korábban azt nyilatkozta: folynak a tárgyalások arról, hogy a Budapesti Operettszínházat átveszi az állam, jelenlegi színházait pedig átadja a fővárosnak. Vannak olyan elképzelések is, hogy a Magyar Színházat összevonnák másik két állami fenntartású színházzal, a Játékszínnel és a Budapesti Kamaraszínházzal. Őze akkor azt mondta: ha a minisztériumnál marad a három színház, biztosan összevonás lesz.

Szűcs Miklós a Budapesti Kamaraszínház helyzetéről azt mondta a színház.hu-nak: bekértek tőle egy új üzleti tervet, amelyben a Budapesti Kamaraszínház nullszaldóval jöhetne ki 2012-ben. Szűcs ennek kapcsán elmondta, hogy 2010-ben összesen 64 milliót vontak el tőlük, és megtakarítottak 26 milliót az évadzárásra. „2011-ben elvontak 37 milliót. 101 milliónak kellett volna lennie a hiánynak. Mi azt mondtuk, hogy 47-et bevállalunk, azt mondták, hogy szó sem lehet róla, mert ez a tőketartalék határánál van” – fogalmazott. Az igazgató szerint „az a vagyonkezelő rögeszméje, hogy csökkentsük az előadásszámot, és ha kevesebbet játszunk, nyilván megtakarítunk. Pedig éppen előremenekülünk, azért játszunk, hogy több bevétel legyen és az előadó-művészeti törvényből adódó, nettó jegybevételnek a 80 százalékát megkapjuk plusz támogatásként”.