no

Meghalt Christopher Hitchens író

2011.12.16. 11:43
Elhunyt a 62 éves író, újságíró Christopher Hitchens, akinél 2010 júniusában nyelőcsőrákot diagnosztizáltak, írta a Vanity Fair csütörtök este. Hitchens 1992 óta volt írója, szerkesztője a magazinnak.

Karriere során több tucat könyvet írt, a leghíresebb ezek közül a 2007-ben írt God is not Great. Az író ateista maradt akkor is, amikor négyes fokozatú nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála. A Vanity Fair szerint Hitchens az MD Andersen Rákközpontban halt meg. Senki nem pótolhatja az írót, írta róla Graydon Carter a magazin szerkesztője.

Christopher Hitchens
Christopher Hitchens
Fotó: Shannon Stapleton/Files

Hitchens 1949-ben született. Az oxfordi egyetem elvégzése után kettős életet élt: nappal a munkásosztály szövetségese, esténként pedig az elegáns koktélpartik vendége volt.

1970 után követte jó barátját James Fentont a New Statment című laphoz. Gyorsan hírnevet szerzett, mint harcias baloldali kommentátor. Az író egyszerre tudott kiválóan írni Henry Kissingerről, Teréz Anyáról, vagy éppen a vietnámi háborúról.

Számos külföldi tudósításon vett részt: Romániába, Nicaraguába utazott, 2006-ban a háború utáni Irakba, 2007-ben Ugandába, 2008-ban pedig Venezuelába. Bejrúti tudósításával elnyerte tengerésztiszt apja elismerését is, akinek addig csalódást okozott.

Megragadta az alkalmat, mikor a balra húzó hetilap, a Nation munkát ajánlott neki 1981-ben. Hitchens aktívan rivalizált bátyjával, Peter Hitchensszel, aki a szintén az újságíró szakmát választotta, de a politikai spektrum másik oldalán. Az egyik legmeghatározóbb vitájuk az iraki háború volt 2003-ban. Peter úgy gondolta a háború Anglia érdekei ellen van, míg Christopher hitt abban, hogy a háború megállítja Saddam Husseint, aki - mint írta - az országot személyes kínzókamrának használta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport